0%

Violența digitală, abordată într-un amplu program de instruire și informare

Violența digitală, abordată într-un amplu program de instruire și informare

Peste 400 de participanți/participante (tinere/tineri (16-24 ani) și femei (25+), inclusiv refugiate ucrainene și participante/participanți de origine romă,  participă la activități de instruire și informare despre violența digitală față de femei și fete, desfășurate de Centrul Internațional „La Strada” cu suportul UNFPA Moldova, în perioada lunilor mai – iulie 2024. Până acum au fost organizate cinci astfel de activități în mun. Chișinău, mun. Bălți și orașul Rezina.

În cadrul sesiunilor desfășurate s-a discutat despre ce este violența online, care sunt formele acesteia, subiectul sextingului ca și fenomen ce poate fi riscant și cum pot fi identificate posibilele riscuri, hărțuirea în mediul online și cum poate fi recunoscută. Facilitatorii  au venit cu recomandări cum pot fi prevenite aceste situații, dar și unde se pot adresa femeile și fetele în cazul în care se confruntă cu astfel de cazuri.

Activitățile sunt organizate de facilitatorii care au urmat un curs de formare a facilitatorilor la subiectul violenței digitale. Centrul Internațional „La Strada” a elaborat un Ghid la acest subiect care reprezintă primul program dedicat subiectului violenței digitale și are scopul furnizării unui șir de definiții și explicării unor concepte generale, dar și ghidării specialiștilor în abordarea cazurilor de violență digitală prin desfășurarea activităților neformale sau informale cu grupuri de femei.

Sesiunile se desfășoară în incinta spațiilor sigure create de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) care oferă protecție și sprijin femeilor, tinerilor și vârstnicilor.

Datele internaționale indică despre faptul că 38% dintre femei la nivel global au raportat că ar fi fost victime a violenței online, 65% dintre femei au raportat că ar cunoștea alte femei din comunitatea lor profesională și personală care ar fi fost victime și 85% femei au menționat că au fost martore a unui caz de violență online pe rețele de socializare.

Majoritatea femeilor nu cunosc unde să raporteze comportamentele dăunătoare în mediul online. Doar 1 din 4 femei au raportat ce li s-a întâmplat pe o platformă de socializare. Dintre acestea, doar 14% au raportat aceste cazuri către o instituție responsabilă.

Violența online față de femei și fete este o dimensiune nouă a violenței în bază de gen. Deși atât femeile, cât și bărbații pot fi victime ale violenței online, datele naționale și internaționale indică despre o vulnerabilitate sporită a femeilor, care pot trăi mai frecvent o formă severă de abuz fizic, psihologic ori emoțional și pot suferi consecințe grave.

Femeile și fetele care se confruntă cu orice formă de violență pot apela Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete 0 8008 8008 care este gratuit, confidențial și disponibil 24/24, 7/7.