Procurori, ofițeri de urmărire penală, ofițeri de investigație și experți tehnico-criminaliști sunt instruiți în domeniul investigării cauzelor de abuz și exploatare sexuală online asupra copiilor
Peste 20 de procurori, ofițeri de urmărire penală, ofițeri de investigație și experți tehnico-criminaliști participă, în perioada 12-16 iunie 2023, la cursul avansat de instruire în domeniul investigării cauzelor de abuz și exploatare sexuală online asupra copiilor, organizat de Centrul Internațional „La strada” cu suportul Ambasadei SUA la Chișinău.
În debutul evenimentului, Elena Botezatu, directoarea executivă a CI „La Strada” a salutat participanții și a menționat că scopul instruirii este de a consolida capacitățile profesionale pentru procurori și subdiviziunile specializate ale poliției în domeniul investigării cauzelor de abuz și exploatare sexuală a copiilor în mediul online.
„Suntem norocoși de a prelua experiența și bunele practici de la experți internaționali din SUA, Elveția și Irlanda, Marea Britanie. Cursul de instruire este o continuitate a formării de formatori din toamna anului 2022 și reprezintă o oportunitate pentru participanți de a face schimb de opinii cu referire la principalele amenințări legate de infracțiunile cu caracter sexual împotriva copiilor cu utilizarea tehnologiilor informaționale. La fel, de a acumula noi cunoștințe și dezvolta abilități de investigare eficientă a cauzelor de abuz și exploatare sexuală în contextul provocărilor digitale de examinare tehnico-criminalitistică a acestor cazuri”.
La rândul său, Iurie Roșca, șeful Direcției Investigații Infracțiuni Informatice din cadrul Inspectoratului Național de Investigații a Inspectoratului General al Poliției Republicii Moldova a mulțumit CI „La Strada” pentru ocazia de a prelua bunele practici în domeniul combaterii infracțiunilor cu caracter sexual asupra copiilor în mediul online de la cei mai buni experți internaționali în domeniu. Șeful Direcției a apreciat posibilitatea de a desfășura, în timpul cursului, activități practice și schimb de practici.
Agenda, formatorii și obiectivele cursului au fost prezentate de șeful echipei de experți internaționali, Mick Moran, ofițer de poliție, An Garda Siochana, Dublin, Irlanda. Expertul a specificat că sesiunile celor cinci zile de instruire se vor referi la cadrul legal internațional, contextul global/național și tipuri de infracțiuni, abuzatorii – profilul și modul de operare, date operative ale poliției, temeiuri de pornire a cauzelor și suport oferit victimelor, instrumentele expertizei tehnico -criminalistice și, desigur, exerciții practice și analiza studiilor de caz.
Fiecare al patrulea copil Republica Moldova s-a confruntat cu o situație neplăcută pe Internet, fie au primit mesaje cu caracter sexual, au deschis întâmplător imagini sau video cu caracter sexual în timp ce căutau alte informații sau au fost solicitați să transmită fotografii sau video cu sine în ipostaze intime.
2 din 100 copii au creat și expediat imagini și video cu sine în ipostaze sexuale. În multe din cazuri, aceste materiale ajung să fie distribuite ori publicate fără acordul copilului, ajungând să fie vizualizate ori descărcate de mii de persoane. Totodată, abuzul și exploatarea sexuală online a copiilor este un fenomen puțin cunoscut de specailiștii din Republica Moldova, ceea ce determină mari provocări în activitatea de investigație, intervenție sau asistență a victimelor, dar și în asigurarea resocializării agresorilor sexuali.
În aprilie 2023, Republica Moldova a devenit membră a rețelei globale INHOPE. Serviciul de raportare a materialelor de abuz sexual asupra copiilor este gestionat de Centrul Internațional ,,La Strada” în temeiul acordului de cooperare încheiat cu Inspectoratul General al Poliției în acest sens. Consolidarea eforturilor naționale de combatere a abuzului și exploatării sexuale online asupra copiilor este una din prioritățile autorităților din Republica Moldova în contextul statutului de țară candidată la Uniunea Europeană. Guvernul Republicii Moldova și-a propus să conecteze strategiile naționale în domeniul afacerilor interne cu viziunea UE privind implementarea ecosistemului de securitate în domeniul criminalității cibernetice, să dezvolte noi mecanisme de cooperare cu organele de drept în vederea gestionării crimelor transnaționale în noul context de securitate la nivel european, precum și să asigure alinierea cadrului legal național la prevederile Convenției Consiliului Europei pentru protecția copiilor de abuz și exploatare sexuală (Convenția Lanzarote).
Prin implementarea acestor acțiuni, autoritățile își propun să transpună la nivel național bunele practici internaționale pentru asigurarea unui răspuns prompt, eficient și consolidat în scopul prevenirii și combaterii abuzului și exploatării sexuale a copiilor în mediul online.
Anual, milioane de imagini și video ce reprezintă abuz sexual a copilului sunt raportate și analizate de analiști la nivel global. Volumul materialelor de abuz sexual a copiilor e în creștere, iar aproximativ 44% dintre acestea reprezintă materiale produse de copii.