0%

Ofițeri de urmărire penală, ofițeri de investigații și procurori participă la un atelier de instruire privind investigarea și documentarea infracțiunilor de violență sexuală

Ofițeri de urmărire penală, ofițeri de investigații și procurori participă la un atelier de instruire privind investigarea și documentarea infracțiunilor de violență sexuală

 

Timp de două zile, ofițeri de urmărire penală, ofițeri de investigații și procurori, participă la un atelier de instruire privind investigarea și documentarea infracțiunilor de violență sexuală în contextul activității Centrului de Justiție Familială al Poliției.

Evenimentul este organizat de Centrul Internațional „La Strada Moldova” în parteneriat Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova și cu Te Doy Foundation Moldova, în contextul implementării proiectului „Crearea Centrului de Justiție Familială în Moldova”, finanțat de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, Secția Justiție Penală și Aplicare a Legii (INL).

În deschiderea atelierului, Elena Botezatu, directoarea executivă a Centrului Internațional „La Strada” a menționat importanța bunei funcționări a Centrului de Justiție Familială a Poliției, creat de autorități la începutul anului curent, pentru a răspunde mai eficient la cazurile de violență în familie și violență sexuală, prin acordarea asistenței specializate integrate.

„Centrul trebuie să asigure un răspuns intersectorial prompt la cazurile de violență față de victime, centrat pe necesitățile acestora, prin oferirea serviciilor de asisitență specializată, protecție și acces la justiție prin prestarea serviciilor integrate sub același acoperiș”, a specificat Elena Botezatu.

Totodată, directoarea executivă „La Strada” a mulțumit autorităților, partenerilor și donatorilor pentru susținere în dezvoltarea asistenței specializate psihologice, juridice, medicale, medico-legale și sociale victimelor violenței prin intervenții imediate, coordonate și profesioniste.

La rândul său, Daniela Misail-Nichitin, secretar de Stat al Ministerului Afacerilor Interne a salutat participanții la instruire și a declarat că combaterea fenomenului violenței și oferirea serviciilor prompte victimelor violenței în familie și a abuzurilor sexuale este o prioritate a autorităților. În acest scop a fost înființat Centrul de Justiție Familială, o subdiviziune a Poliției, cu statut de secție din cadrul subdiviziunii teritoriale a Poliției, subordonată Inspectoratului General al Poliției, care în regim continuu (24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână) asigură un răspuns prompt la cazurile de violență în familie și de violență sexuală.

Mariana Buruiană, directoare de program a Fundației Te Doy Moldova a mulțumit autorităților și partenerilor pentru colaborare pe parcursul implementării proiectului privind crearea Centrului de Justiție Familială al Poliției. „Acest rezultat va oferi țării noastre siguranța de aplicabilitate a prevederilor Convenției de la Istanbul, dar și o experiență de pionierat în creare a astfel de servcii care vor oferi atât specailiștilor, cât și victimelor infracțiunilor o oportunitate de a face ca mecanismul de documentare și asistență să devină unul eficient și benefic”, a spus Mariana Buruiană.

În cele două zile, participanții vor analiza impactul violenței sexuale asupra stării psiho-emoționale a victimei, consimțământul în contextul noilor modificări legislative, metodologia de lucru a echipei comune de documentare a cazurilor de violență sexuală. La fel, vor fi instruiți privind analiza juridico-penală și aspectele procesuale în contextul modificărilor legale privind infracțiunile de violență sexuală, vor examina studii pe cazuri de violență sexuală, precum și practica judiciară în cauzele penale privind viața sexuală.