0%

Centrul Internațional La Strada cu suportul UNICEF Moldova a lansat proiectul „Consolidarea mecanismului de prevenire și protecție a fetelor și băieților împotriva violenței sexuale în mediul online, inclusiv a violenței în bază de gen”

Centrul Internațional La Strada cu suportul UNICEF Moldova a lansat proiectul „Consolidarea mecanismului de prevenire și protecție a fetelor și băieților împotriva violenței sexuale în mediul online, inclusiv a violenței în bază de gen”

Mecanismul de prevenire și protecție a fetelor și băieților împotriva violenței sexuale în mediul online, inclusiv a violenței în bază de gen va fi îmbunătățit și consolidat.

Centrul Internațional La Strada cu suportul UNICEF Moldova a lansat proiectul „Consolidarea mecanismului de prevenire și protecție a fetelor și băieților împotriva violenței sexuale în mediul online, inclusiv a violenței în bază de gen”, menit sa consolideze răspunsul sistemic la violența sexuală împotriva băieților și fetelor în mediul online, inclusiv violența în bază de gen.

Proiectul își propune sa răspundă lacunelor identificate în prevenirea și protecția fetelor și băieților împotriva violenței sexuale în mediul online, prin asigurarea unei abordări cuprinzătoare bazate pe intervenția timpurie, protecția și dezvoltarea capacităților.

Obiectivele acestuia sunt creșterea accesului la justiție și servicii pentru băieți și fete - victime ale abuzului sexual online; abilitarea specialiștilor din prima linie cu cunoștințe teoretice, abilități practice și protocoale eficiente pentru identificarea și raportarea violentei sexuale online; suport instituțiilor de învățământ în implementarea standardelor pentru siguranța copiilor în mediul online; asigurarea funcționalității mecanismului național de raportare a materialelor de abuz sexual asupra copiilor.

Potrivit celui mai recent studiu al Centrului Internațional „La Strada”:

- 16,3% dintre copii au accesat involuntar imagini foto sau video cu caracter sexual;
- 8,1% dintre copii au fost încurajați să trimită fotografii sau imagini video cu părțile intime ale corpului lor;
- 14,8% dintre copii au primit mesaje cu caracter sexual online;
- 10% dintre copiii care au trimis fotografii cu ei înșiși unor persoane necunoscute au primit propuneri indecente de la persoane pe care le-au întâlnit pe Internet.

De asemenea, datele arată o creștere a materialelor autoproduse de abuz sexual asupra copiilor, indicând contactul direct al făptuitorilor cu copiii pe Internet și ademenirea acestora pe rețelele sociale. Tendințele indică că copiii utilizează Internetul și tehnologiile de la o vârstă tot mai mică, iar fără suportul și ghidarea corespunzătoare din partea familiei, educatorilor, comunității, se pot expune unui spectru larg de riscuri pentru bunăstarea lor emoțională.

Măsuri specifice menite să asigure un răspuns național mai bun de prevenire și protecție a copiilor de riscurile în mediul online au fost incluse în Programul Național pentru Protecția Copilului, aprobat de Guvern în iunie 2022. Un plan de acțiuni dedicat care reflectă prioritățile cheie pentru promovarea siguranței copiilor in mediul online ar trebui să fie elaborat până la sfârșitul anului 2023.