„Used in Europe”, campanie împotriva traficului de persoane şi exploatării prin muncă
„Lucrătorii în construcții suferă din cauza Olimpiadei din Rusia”’, „Exploatare la fermele de ciuperci din Olanda”, „Abuzuri pe plantațiile de sparanghel din Cehia”, „ Condiții inumane la culturile de tomate din Italia” și „S-a tras asupra culegătorilor de căpșuni în Grecia”. Acestea s-au întâmplat chiar aici, în Europa.
La Strada International (LSI), împreună cu 30 de organizații europene partenere, lansează, cu ocazia zilei europene împotriva traficului de persoane, 18 octombrie 2014, „Used in Europe”, o campanie pentru creșterea nivelului de conștientizare asupra problemei exploatării prin muncă și traficului de persoane. Campania „Used in Europe” oferă o sinteză online unică, cu privire la cazurile majore, înregistrate în Europa în ultima decadă, relevate de ONG-uri, cercetători și media, propunând o privire în detaliu asupra situației din fiecare țară din Europa.
Traficul de persoane în scopul exploatării prin muncă nu e o tendință nouă a fenomenului, dar până de curând s-a bucurat de puțină atenție în Europa. Mai mult, statisticile asupra identificării, investigării și trimiterii în judecată sub această infracțiune arată rate scăzute. În mod similar, mulți europeni cred că exploatarea severă și traficul de persoane au loc cu precădere în emisfera sudică.
Pe de altă parte, ONG-urile europene întâlnesc constant situații de trafic de persoane și exploatare prin muncă. În anul 2013, un total de 1813 persoane traficate au fost asistate direct de cele 8 organizații membre ale „La Strada International”. Câteva mii de muncitori exploatați au primit asistență din partea partenerilor de campanie din diferite părți ale Europei. În 2012, Organizația Internațională a Muncii aprecia că 880.000 de persoane sunt exploatate prin muncă forțată doar în Europa.
„E momentul să se recunoască faptul că traficul de persoane și exploatarea prin muncă nu au loc numai în industria sexului, și nici în țări în curs de dezvoltare. Sunt legate în mod direct de produse sau servicii care vin din interiorul Europei”, afirmă Suzanne Hoff, Coordonator Internațional al „La Strada International”, o rețea de ONG-uri europene împotriva traficului de persoane. „Traficul de persoane are loc într-o varietate mare de sectoare, cum ar fi agricultura, construcțiile, serviciile hoteliere și munca de îngrijire. Nu este o coincidență că aceste sectoare sunt dependente de forță de muncă din partea migranților, care au mai puțin acces la măsuri de protecție legală, lipsindu-le de asemenea suportul din partea prietenilor sau al familiei”.
Prin intermediul „Used in Europe”, „La Strada International” și partenerii vor:
- insista pe lângă pe guvernele europene pentru adoptarea prevederilor internaționale privind prevenirea, pedepsirea si reprimarea practicilor de trafic de persoane în Europa;
- insista ca firmele să-și sporească vigilența și controlul asupra lanțurilor de furnizori;
- încuraja consumatorii să aleagă cu grijă produsele și serviciile din Europa.
Ești interesat să afli mai multe? usedineurope.com
În cazul în care ești interesat să afli mai multe despre situația actuală din Europa și măsurile pe care le pot lua diferiții actori împotriva traficului de persoane, te rugam să ne scrii sau să ne telefonezi (folosind datele de mai jos).
Date de contact pentru media:
Suzanne Hoff, Coordonator Internațional
La Strada International
+31206881414
De asemenea, informaţii suplimentare despre acest fenomen, precum şi sesizări despre eventuale cazuri de trafic în scopul exploatării prin muncă, puteţi raporta şi la Linia Fierbinte 0 800 77777 a Centrul Internaţional „La Strada”, una dintre cele 30 de organizaţii europene partenere a „La Strada International” în desfăşurarea campaniei „Used in Europe”.
Campania Used in Europe este lansată în cadrul proiectului “NGOs & Co – NGO-business engagement in addressing human trafficking/ NGOs& Co – Parteneriatul ONG – business în adresarea traficului de persoane” (URL: http://lastradainternational.org/about-lsi/projects/ngos+co), fiind co-finanțat prin Programul Uniunii Europene Prevenirea și lupta împotriva criminalității.