Legea interzice difuzarea imaginilor video cu acţiuni violente faţă de copii
Centrul Internațional ”La Strada” condamnă tendința instituțiilor mass-media, a formatorilor de opinie și a publicului larg de a populariza imagini video care prezintă acţiuni violente faţă de copii. Experții trag semnale de alarmă privind faptul că, în goana după senzațional este încălcată legea, iar difuzarea imaginilor reprezintă, de fapt, abuzarea în continuare a copilului care se vrea a fi protejat.
Potrivit sursei, difuzarea recentă în mass-media a imaginilor video în care o adolescentă este maltratată, îi lezează acesteia demnitatea, iar mass-media care pretinde că o apără, de fapt, o condamnă ca această traumă să o însoțească pe parcursul întregii vieţi.
„Chiar dacă nu i-a fost dat numele, odată ce aceste imagini sunt popularizate, copila, provenind dintr-o comunitate mică, este identificată și devine extrem de vulnerabilă. Fără nicio îndoială fata a fost recunoscută din imaginile devenite virale și acum, pe lângă trauma suferită, mai și rămâne față în față cu persoanele care i-au descoperit identitatea și vor avea tendința s-o interogheze sau schiar s-o hărțuiască și batjocorească repetat pe marginea acelui material”, susține Ana Revenco, președintă a Centrului „La Strada”.
Totdată, spun experții, însuși faptul cunoașterii de către copilul-victimă că imaginile video în care a fost umilit există în spațiul public, au fost rulate la televizor și pot fi revăzute oricând, generează pentru acesta o stare de frică și rușine. „Este o stare care o va însoți pe tânără toată viața. Orice difuzare e continuarea abuzului asupra copilului care se vrea a fi protejat. Orice vizualizare în plus e continuarea violenței asupra acestuia”, sunt convinși psihologii „La Strada”.
Mai mult decât atât, reflectarea neprofesionistă a acestui subiect în spațiul public generează și alte urmări negative grave. „Astfel de materiale prezentate în forma în care au ales s-o facă majoritatea absolută a surselor media generează un sentiment de frică și neîncredere în societate. Spectatorul, în dorința de a găsi vinovatul, va eticheta tinerii în general sau pe cei cu un părinte plecat drept „potențial pericol”. Astfel se transferă întreaga responsabilitate pe umerii unor copii. Ei sunt stigmatizați și au de suferit în loc ca societatea, adulții, presa și specialișii din sectorul guvernamental și neguvernamental să își asume responsabilitatea pentru situația creată”, mai consideră Ana Revenco.
Preşedinta „La Strada” amintește că în Republica Moldova există o lege prin care cei care difuzează filme cu acţiuni violente faţă de copii pot fi atraşi la răspundere, chiar dacă prevederile acesteia, la modul practic, nu se aplică.
În acest context, presa este somată imperativ să se abțină în continuare de la difuzarea materialelor cu un caracter violent, mai ales cu participarea copiilor; imaginile deja difuzate să fie retrase de pe paginile web ale instituțiilor de presă. La fel, „La Strada” solicită oamenilor legii să întreprindă toate acțiunile de rigoare pentru a identifica și sancționa persoana care a publicat imaginile video devenite virale.
În același context, experții „La Strada” amintesc tuturor cetățenilor dornici de a se implica întru combaterea violenței asupra copiilor că cel mai eficient ajutor este să nu distribuie filmulețele video ce prezintă violență asupra copiilor, dar și să se abțină de la a eticheta și judeca. La fel, cetățenii responsabili sunt îndemnați să alerteze autoritățile imediat ce cunosc despre faptul că un copil să află într-o situație de risc. În acest sens, se poate apela 902 sau Telefonul Copilului – 116 111. În ambele cazuri apelul este gratuit și confidențial.