0%

ECPAT în Europa: trebuie să protejăm viețile copiilor din Ucraina de război și consecințele acestuia!

Îndemnăm guvernele din întreaga Europă să ia măsuri imediate pentru a se asigura că drepturile copiilor prinși în acest conflict sunt susținute și pe deplin respectate.


 Lumea a fost zguduită de atacul neprovocat și nejustificat asupra Ucrainei și poporului său. Acest război, pe lângă faptul că a furat viețile multor cetățeni, inclusiv ale copiilor, a provocat migrația în masă a familiilor care și-au lăsat casele încercând să scape de ostilități. Conform Agenției ONU pentru refugiați, cel puțin un milion și jumătate de oameni sunt în prezent adăpostiți în țările care se învecinează cu Ucraina. Conform estimărilor Națiunilor Unite și ale altor organizații pentru refugiați, între 4 și 7 milioane de oameni fug acum de actuala invazie. Cel puțin 36 de copii au fost omorâți, potrivit datelor recente ale Ministerului Sănătății al Ucrainei.

Toți membrii ECPAT din Europa care s-au alăturat acestei declarații, colaborând la nivel național și internațional pentru a pune capăt exploatării sexuale și traficului de copii, sunt profund îngrijorați de pericolele cu care se confruntă copiii care se află acum în Ucraina sau care fug din calea atacului, inclusiv de pericolele legate de vătămare fizică, pierderi de vieți, pierderea familiei, suferință emoțională puternică, încetarea proceselor de educație și școlarizare și lipsa unui adăpost sigur. Accesul acestor copii la hrană, apă, adăpost, îngrijire medicală, suport psihosocial este restricționat de război.

Acest război reprezintă o amenințare fără precedent pentru toți cei pe care îi afectează, în special pentru cei mai vulnerabili membri ai societății – copiii. În orice conflict, copiii sunt cei care suportă cele mai multe daune fizice și emoționale. Suntem profund deranjați de violența la care sunt expuși. Suntem consternați de încălcările drepturilor lor prevăzute de Convenția ONU privind drepturile Copilului (Convenția). Dreptul internațional umanitar cere tuturor să protejeze viețile civililor. Totodată, Convenția solicită statelor să ia toate măsurile posibile pentru a asigura protecție și grijă tuturor copiilor care sunt afectați de un conflict armat. Drepturile lor trebuie respectate.

De la începutul acestui război, organizațiile membre și colegii noștri din Ucraina, Polonia, România, Ungaria, Moldova și din toată Europa au sprijinit mii de copii și familii ucrainene care fug de război și caută protecție.

Potrivit rapoartelor din teren ale membrelor organizației noastre, printre refugiați există numeroși copii neînsoțiți. În acest haos, lipsește informația despre copiii dispăruți din Ucraina sau din țările vecine. Copiii neînsoțiți și cei dispăruți sunt deosebit de vulnerabili la trafic, abuz și exploatare sexuală. Siguranța și protecția lor trebuie să fie o prioritate!

Organizațiile membre ECPAT din Europa, care s-au alăturat acestei declarații, îndeamnă guvernele din Europa, Comisia Europeană, organizațiile societății civile și misiunile umanitare să ia măsuri imediate pentru a identifica și plasa rapid copiii neînsoțiți în locuri sigure, prietenoase pentru copii și supravegheate, cu acces deplin la protecție, servicii de sănătate, educație și psiho-sociale, inclusiv numirea imediată a unui tutore și restabilirea rapidă a contactului cu părinții lor și alți îngrijitori.

Memento: Apelați gratuit la Linia Fierbinte pentru copii dispăruți 116-000 sau la Telefonul Copilului 116-111, disponibile în cel puțin 32 de țări europene pentru a raporta un copil dispărut sau exploatat sau pentru a cere ajutor pentru un copil.

Acest mesaj este susținut de membrii ECPAT International în următoarele țări:  

ARSIS Association for the Social Support of Youth (Greece) 
CRCA / ECPAT Albania 

Crisis Center "Care", Kazakhstan 

Defence for Children – ECPAT Netherlands 

ECPAT Bulgaria - Neglected Children Society 

ECPAT Austria 

ECPAT Belgium 

ECPAT France 

ECPAT Germany 

ECPAT Italy 

ECPAT Luxembourg 

ECPAT Norway 

ECPAT Portugal 

ECPAT Sweden 

ECPAT UK 

Empowering Children Foundation, Poland 

First Children’s Embassy in the World Megjashi, North Macedonia 

Hintalovon Foundation, Hungary 

Journalists for Human Rights, North Macedonia 

La Strada Moldova 

Network of Organizations for Children of Serbia 

NGO Isiqbolli Avlod, Uzbekistan 

Public Health Foundation of Georgia 

Sana Sezim, Kazakhstan 

Save the Children Finland 

Tartu Child Support Center, Estonia