0%

DECLARAȚIA Centrului Internațional „La Strada”: Abuzul nu dispare cu o binecuvântare

DECLARAȚIA Centrului Internațional „La Strada”: Abuzul nu dispare cu o binecuvântare

Centrul Internațional ,,La Strada” condamnă încercările repetate ale lui Dima White de ,,spălare” a imaginii publice și creare a iluziei unei caracteristici mai bune, care ar putea fi folosită pentru reducerea pedepsei.

În ultimii doi ani, Dima White a folosit diverse tehnici pentru crearea unei imagini pozitive, încercând astfel să obțină o pedeapsă mai redusă. Totodată, în această perioadă, persoanele afectate de faptele acestui tânăr agresor beneficiau de asistență psihologică și juridică, trecând printr-un proces dificil de reabilitare, iar vloggerul a continuat să-și refacă imaginea publică prin diverse activități de caritate, dezvoltare de conținut pozitiv pe TikTok, dar și alte acțiuni pentru a minimaliza gravitatea faptelor comise și pentru a influența opinia publică.

Acestea fac parte dintr-un plan, care urmărește obținerea unei pedepse mai blânde și reducerea impactului negativ al acuzațiilor asupra numelui și imaginii sale publice, având în vedere că, în prezent, nu există încă o decizie definitivă în acest caz.

Nu e prima dată când agresorii sexuali folosesc asemenea tehnici în instanță, aducând tot felul de caracteristici pozitive de la unele persoane cu autoritate și credibilitate (preot, primar, etc). Aceste acțiuni nu șterg faptele comise, ci, dimpotrivă, le diminuează gravitatea în ochii publicului, transmițând un mesaj extrem de periculos către întreaga societate: că agresiunea poate fi trecută cu vederea dacă persoana are suficientă influență sau vizibilitate publică.

Difuzarea imaginilor în care acesta primește binecuvântarea Mitropolitului Moldovei, fără nicio referire la dosarul penal în curs, nu doar că oferă validare publică unui presupus agresor, ci poate fi percepută drept o formă de scuzare sau iertare înainte ca justiția să își spună cuvântul.

Într-o societate în care zilnic un copil este abuzat sexual și în care instituțiile morale, fie ele religioase, culturale sau educaționale, sunt instituții în care populația are cea mai mare încredere, asemenea gesturi pot crea confuzie morală și pot perpetua cultura tăcerii și a nepedepsirii. Femeile și copiii care au suferit abuzuri trebuie să găsească susținere, validare și siguranță, nu mesaje care pun la îndoială gravitatea traumei lor.

Reiterăm că:

caracteristica pozitivă a agresorului, acțiunile de binefacere de după comiterea abuzului ori imaginea pozitivă a agresorului în societate nu șterge abuzul comis asupra copilului, dar scoate în evidență disperarea făptuitorului de a scăpa de pedeapsă;

• abuzul sexual este o infracțiune, nu o greșeală care poate fi trecută cu vederea. fiecare abuz trebuie pedepsit astfel încât să descurajeze comiterea unor infracțiuni similare;

• susținerea publică a agresorilor nu face decât să adâncească trauma victimelor;

• trauma trăită de victime, frica, nopțile nedormite, rușinea și disperarea victimelor necesită ani de reabilitare, mii de lei investiți în terapie și probleme grave de relaționare. Toate astea nu cunosc circumstanțe atenuante și nu pot fi ,,spălate” prin acțiunile pozitive ale abuzatorului de după.

Facem apel către toate instituțiile publice și morale din Republica Moldova să se abțină de la acțiuni care pot fi interpretate ca susținere tacită a agresorilor, indiferent de statutul social sau popularitatea acestora. Este responsabilitatea noastră, ca societate, să protejăm victimele, să educăm despre consimțământ și să nu tolerăm niciun fel de formă de violență.

Amintim că, în vara anului 2023, Centrul Internațional ,,La Strada” cu referire la cazul Tik-Tokerul-ului Dima White, a menționat că propunerile de bani sau alte bunuri în schimbul realizării fotografiilor sau video-urilor în ipostaze intime sau sexuale reprezintă exploatare sexuală. Comentariile, propunerile indecente și alte comportamente ale Tik-Toker-ului, prin care a fost creată o atmosferă neplăcută și insultătoare, ori prin care a creat unele suferințe pentru persoanele implicate în realizarea video-urilor, sunt ilegale, deoarece corpul oricărei persoane nu poate fi folosit în scop de obținere a profiturilor. Totodată, promovarea online a unor astfel de imagini video normalizează violența sexuală.

Centrul Internațional „La Strada” oferă asistență psihologică și juridică unei victime a abuzului sexual comis în anul 2023 de către Dima White, caz aflat în prezent pe rolul primei instanțe. Procesul este tergiversat constant de către inculpatul Dima White, care a absentat de la toate cele trei termene de judecată stabilite, începând cu luna aprilie. Din acest motiv, vloggerul riscă să fie adus silit în fața instanței.

Reamintim că toate materialele video și foto în care apar minori în ipostaze sexuale pot fi raportate pe portalul www.siguronline.md, care din aprilie 2023 funcționează ca serviciu de raportare a materialelor de abuz sexual asupra copiilor ce poate asigura înlăturarea materialelor ilegale din internet, în cooperare cu companiile private din sectorul TIC și organele de poliție.