0%

Violența în bază de gen și violența digitală – teme de reflecție pentru 100 de tineri și tinere din diferite regiuni ale țării

Violența în bază de gen și violența digitală – teme de reflecție pentru 100 de tineri și tinere din diferite regiuni ale țării

100 de tineri și tinere, membri ai Rețelei Educatorilor de la Egal la Egal, împreună cu mentorii lor au participat la două ateliere interactive, dedicate abordării subiectelor de actualitate - violența în bază de gen și violența digitală. Evenimentele au avut loc în perioada 25-26 ianuarie și 1-2 februarie curent, fiind organizate cu scopul de a educa și sensibiliza tinerii asupra impactului acestor forme de violență și despre modalitățile de prevenire și combatere a lor.

Pe parcursul a mai multor sesiuni, participanții au avut ocazia să discute despre formele de violență în bază gen, impactul lor asupra victimelor și despre cum stereotipurile de gen contribuie la perpetuarea acestor abuzuri. De asemenea, au abordat fenomenul violenței digitale, care include hărțuirea și abuzul pe platformele online, un subiect deosebit de relevant în contextul actual al tehnologiei și rețelelor sociale.

„Este esențial ca tinerii să înțeleagă atât formele de violență pe care le pot întâlni, dar și cum pot interveni pentru a preveni astfel de abuzuri în comunitățile lor. Atelierele interactive, prin care încurajăm discuțiile și schimbul de idei, sunt un instrument valoros în educația pentru egalitate și respect”, a declarat directoarea executivă a Centrului Internațional „La Strada”, Elena Botezatu, în deschiderea evenimentului.

Totodată, Elena Botezatu a împărtășit tinerilor experiența sa de activitate în rețeaua tinerilor și a apreciat implicarea și interesul acestora pentru promovarea egalității și a vieții fără violență.

„Educația tinerelor și tinerilor în prevenirea violenței în bază de gen și violența digitală este cheia pentru a construi o generație conștientă, responsabilă și capabilă să contribuie la un mediu online și offline sigur pentru toți. Suntem încântați să susținem educatorii din Rețeaua de la Educatorilor de la Egal la Egal pentru a cunoaște mai multe despre formele și metodele de prevenire a violenței digitale pentru a crea comunități mai sigure și mai incluzive”, a spus Natalia Plugaru, Reprezentantă Adjunctă UNFPA Moldova.

În cadrul atelierului, participanții au fost încurajați să își exprime opiniile, să pună întrebări și să propună soluții pentru a combate violența în bază de gen și violența digitală în mediul lor cotidian. Metoda de abordare interactivă a făcut ca tinerii să înțeleagă mai bine implicațiile acestor fenomene și să își asume un rol activ în schimbarea mentalităților și promovarea unui comportament responsabil în online și offline.

Aceste activități fac parte dintr-o serie de activități educaționale desfășurate de Rețeaua Educatorilor de la Egal la Egal, în scopul promovării drepturilor omului, egalității de gen și prevenirea violenței de orice formă în rândul tinerilor. Toți Educatorii de la Egal la Egal și mentorii lor au participat la cele două evenimente.

Evenimentele s-au desfășurat în perioada 25-26 ianuarie și 1-2 februarie 2025 și au fost organizate de Centrul Internațional „La Strada” în cadrul Programului comun al Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) și UNICEF „Rupe cercul violenței împotriva femeilor și copiilor”, implementat cu susținerea financiară a Marii Britanii.