Tinerii voluntari și angajați ai centrelor de tineret din Republica Moldova, instruiți în prevenirea abuzului sexual online
150 de voluntari și angajați ai centrelor de tineret din țară au fost instruiți, dobândind competențele necesare pentru a identifica și aborda cazurile de abuz sexual online.
Sesiunile Tineri și tinere în siguranță în mediul online” au fost organizate de Centrul Internațional „La Strada” în perioada noiembrie - decembrie curent. Scopul acestora fiind abilitarea tinerilor voluntari și a angajaților centrelor de tineret pentru a recunoaște semnele de abuz sexual online și de a interveni prompt și eficient în sprijinul copiilor vulnerabili.
În concluziile lor, participanții au declarat că persoana care a fost supusă unui abuz nu trebuie învinovățită, ci ascultată, înțeleasă și ajutată corespunzător. La fel, tinerii au menționat că:„Copiii sunt foarte vulnerabili în mediul online și au nevoie de informare și susținere”. „Am aflat cum să susținem persoanele care au ajuns în astfel de situații, cui să ne adresăm și care sunt semnele care indică un abuz.”.
Într-o lume digitală în continuă schimbare, tinerii din Republica Moldova se confruntă zilnic cu provocări și riscuri asociate utilizării tehnologiei. Datele recente arată că fiecare al cincilea copil este expus la imagini foto și video cu caracter sexual în mediul online, iar fiecare al șaselea primește mesaje sau imagini explicite. Aceste statistici alarmante subliniază importanța acțiunilor de prevenire și intervenție în cazurile de abuz sexual online.
Aceste activități au fost organizate în cadrul proiectului UNICEF „Consolidarea mecanismului de prevenire și protecție a fetelor și băieților împotriva violenței sexuale în mediul online, inclusiv a violenței în bază de gen”, cu suportul financiar al Ministerului pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Republicii Federale Germania, prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare (KfW).