Sute de elevi din toată țara au susținut Campania Denim Day Moldova
Toleranța zero față de abuzul sexual împotriva femeilor și fetelor a fost discutată pe înțelesul copiilor și adolescenților din toată țara. Inițiativa Denim Day Moldova a fost preluată cu încredere de către elevi și dascăli, mai ales că, deja al doilea an la rând, o bună parte dintre ei studiază disciplina opțională ”Relații armonioase în familie” (RAF). Așa cum materia are ca scop implicit prevenirea violenței în cuplu, prin formarea competențelor de a dezvolta relații armonioase și durabile, campania Denim Day Moldova a venit ca o continuare firească a acestor subiecte.
Copiii și adolescenții au susținut campania așa cum au știut ei, la vârsta lor, prin prisma propriei experiențe de viață, ghidați cu grijă de profesori, în cadrul orelor deschise, meselor rotunde, careurilor, flash-moburilor sau prin filmulețe concepute și montate de ei înșiși. Timp de câteva zile, între 17 și 30 aprilie, paginile de pe rețelele de socializare ale zecilor de școli și licee din țară au fost împânzite cu fotografii și filmulețe cu genericul unic al campaniei ”NU există scuze pentru viol”.
Profesorii spun că nu le-a fost greu să motiveze elevii să participle, or copiii de astăzi sunt conștienți de cât de importante și profunde pot fi unele atitudini eronate față de victimele abuzului. Ludmila Bularu, LT „Mihai Eminescu”, Slobozia Mare, Cahul:”Ca pedagog, știu că fetele care au suferit de pe urma violului sunt adesea constrânse să își retragă plângerea, iar legea nu le conferă protecția reală față de agresori. Mai sunt și familiile, care adesea le hărțuiesc și le amenință. De aceea, serviciile de suport sunt extrem de necesare și ele ar trebui sa fie disponibile în fiecare raion al republicii noastre. E bine să încurajăm victimele violenței sexuale să se adreseze la telefonul de încredere pentru femei 08008 8008”.
Eleva aceluiași liceu, Nelea, spune:”Cazurile de viol devin tot mai dese. În loc să învățăm femeile să nu se îmbrace provocator, să nu folosească machiaj, să nu iasă in evidență sau să-şi facă griji unde și când să meargă (…), ar fi cu mult mai corect să învățăm tinerii să nu violeze".
Prejudecăți și stereotipuri, prin ochii copiilor
”Cel mai răspândit stereotip în comunitatea mea este că, dacă o fată este batjocorită verbal, sexual sau fizic, ea însăsi merită asta, din cauza comportamentului desfrânat sau pozelor indecente”, spune Vlada, elevă în cl. XI, LT ”Ion Creangă”, or. Soroca.
Pedagogii recunosc cât este de important să le vorbească anume adolescenților despre atitudinile eronate legate de abuz și violență. Natalia Morneală,responsabilă de disciplina ”Relații armonioase în familie” susține că, pe perioada campaniei în LT ”Ion Creangă” din or. Soroca absolut toți elevii, de la cl. I-a până la a XII-a, au fost implicați în diverse activități educative, de la flashmoburi, ore informative despre violență în cadrul disciplinelor precum educația civică, educația pentru sănătate sau dirigenție.
Campania Denim Day Moldova a fost susținută de instituțiile școlare: LT „Universul” și LT „Vasile Alecsandri” din Chișinău; LT „Lăpușna”, Hâncești; LT „Ştefan cel Mare”, Drochia; LT „Ion Creangă", Soroca; LT „Mihai Eminescu”, Slobozia Mare, Cahul; LT „Varnița”, Anenii Noi; LT „A. Mateevici”, Șoldănești; LT „Alecu Russo”, Cojușna; LT „M. Sadoveanu”, Călărași; LT „N. Donici”, Dubăsarii Vechi, Criuleni ș.a.
Amintim că disciplina ”Relații armonioase în familie” a fost elaborată de Centrul Internațional La Strada și avizat de Consiliul Național pentru Curricula Școlară al Ministerului Educaţiei, iar din 2016 se predă ca disciplină opţională în mai multe licee din țară.
Galeria FOTO și VIDEO poate fi găsită AICI.