0%

Sprijin pentru victimele violenței sexuale: Povestea Anei în drumul spre recuperare

Sprijin pentru victimele violenței sexuale: Povestea Anei în drumul spre recuperare

Supraviețuitoarele violenței sexuale se confruntă adesea cu bariere copleșitoare, inclusiv frică, rușine, stigmă socială și lipsa încrederii în sistemul de justiție. Primul Serviciu integrat regional pentru victimele violenței sexuale din Ungheni ajută victimele să depășească aceste provocări. Acesta este gestionat de Centrul Internațional „La Strada”, este finanțat de Uniunea Europeană prin proiectul EVOLVE4GE, implementat de UN Women în parteneriat cu autoritățile publice.

Ana*, una dintre cele 58 de beneficiare asistate în primul an de activitate al serviciului, își amintește parcursul său: „Când am ajuns aici, psihologa m-a întâmpinat și mi-a explicat următorii pași și ce servicii pot accesa. Faptul că am avut parte de asistență juridică, medicală și ginecologică într-un singur loc mi-a oferit un sentiment de siguranță. Medicul legist a efectuat un examen ginecologic, iar ulterior am discutat cu o avocată care a continuat să mă sprijine. Nu a fost ușor să vorbesc despre ceea ce s-a întâmplat, dar prin consiliere psihologică am învățat să îmi exprim emoțiile și să îmi găsesc liniște. Ședințele m-au ajutat să mă simt mai încrezătoare și capabilă să merg mai departe”.

Cristina Ghizdari, directoarea serviciului, subliniază impactul profund al acestei abordări centrate pe supraviețuitoare: „Crearea unui spațiu sigur și prietenos le permite victimelor să se simtă acceptate și respectate. Odată ce trec pragul instituției noastre, ele înțeleg că nu vor fi singure pe parcursul procesului de recuperare. În cadrul serviciului, Ana a beneficiat de asistență psihologică de criză, asistență medicală și medico-legală, asistență juridică, audiere și sesiuni de reabilitare psihologică”.

Ana a aflat despre serviciu de la asistenta socială din localitate și a fost însoțită de o prietenă de încredere. Pentru ea, acest sprijin complex a devenit o adevărată salvare. „Serviciul mi-a oferit o soluție de a pune capăt ciclului violenței și fricii. Învăț să-mi reconstruiesc viața și să-mi recapăt încrederea. Adevărata putere constă în a cere ajutor, iar aici nu ești niciodată singură. Această experiență mi-a redat curajul și mi-a arătat că nu trebuie să fac față singură tuturor dificultăților”.

Directoarea serviciului, subliniază că abordarea instituției răspunde atât nevoilor fizice și emoționale imediate, cât și recuperării pe termen lung. „Serviciile oferite sunt adaptate pentru a răspunde nevoilor specifice ale fiecărei victime, asigurând o abordare bazată pe respect și empatie. Indiferent dacă este vorba despre sprijin psihologic, consiliere juridică, îngrijire medicală sau reintegrare socială, toate aceste servicii contribuie la reconstruirea încrederii în sine, reducerea sentimentului de izolare și vinovăție și facilitarea reintegrării sociale și profesionale. Ana a venit la noi speriată și rușinată. Acum și-a recăpătat încrederea în sine, se prețuiește și se iubește mai mult și și-a găsit un loc de muncă.”

Serviciul integrat regional pentru victimele violenței sexuale din Ungheni reprezintă un pas important în îndeplinirea angajamentelor asumate de țară în cadrul Convenției de la Istanbul, reflectate și în primul raport de evaluare GREVIO pentru Republica Moldova. Acest model poate fi replicat și în alte regiuni pentru a oferi sprijin esențial victimelor violenței sexuale.

*Numele beneficiarei a fost schimbat pentru a-i proteja identitatea.

Numerele de telefon ale Serviciului integrat regional pentru victimele violenței sexuale din Ungheni sunt:

078517327

078495866

De asemenea, victimele pot apela la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete 0 8008 8008  care  este gratuit, confidențial și activează în regim non-stop.