Securitatea virtuală a copiilor în timp real
Fascinaţia copiilor pentru Internet este în continuă creşte de la an la an, iar talentul cu care cei mici butonează şi navighează online a ajuns să depăşească de multe ori chiar şi performanţele părinţilor. Copiii împărtăşesc o multitudine de informaţii personale, la care au acces nu doar prietenii și familia, ci și abuzatorii, care creează ameninţări tot mai variate. Astfel, securitatea minorilor în mediul online devine tot mai mult preocuparea diferitelor grupuri profesionale, a căror mandat este asigurarea protecţiei copiilor. Statul, prin instituţiile sale, trebuie să joace un rol important în contracararea oricăror forme de abuz faţă de copii (inclusiv în mediul online), societatea civilă să contribuie la prevenirea fenomenului prin activităţi de informare şi sensibilizare atât a copiilor, cât şi adulţilor, iar şcoala şi familia trebuie să contribuie la educaţia copiilor şi în mediul online. Securitatea copiilor pe Internet este la fel de importantă ca şi siguranţa pe care părinţii o asigură acestora în viaţa reală.
În această ordine de idei, dar şi în contextul suitei de acţiuni organizate în mai multe instituţii şi localităţi din Republica Moldova (sesiuni de instruire şi informare, workshop-uri, dezbateri etc.) în cadrul lunii octombrie, Luna Securităţii Cibernetice, Centrul Internaţional „La Strada” organizat o discuţie publică, în cadrul căreia au fost invitaţi să se pronunţe la acest subiect experţi în domeniu, precum şi personalităţi active în sfera spirituală a societăţii, Astfel, Natalia Bayram, avocat la Centrul Internaţional „la Strada”, a prezentat audienţei un studiu de caz referitor la abuzul online a copiilor, isar Eugen Moraru, directorul Centrului de Combatere a Crimelor Informatice al Inspectoratului Naţional de Investigaţie al IGP, şi Lucreţia Zaharia, procuror la Procuratura Generală, s-au referit la combaterea fenomenului abuz online a copiilor din perspectiva organelor de drept şi, respectiv, la prevederile legale şi eficienţa sancţiunilor pentru combaterea infracţiunilor faţă de copii în mediul online. Despre cum poate contribui şcoala în procesul de instruire la educaţia a tinerei generaţii privind riscurile navigării pe Internet şi informarea părinţilor la acelaşi capitol s-a referit în detalii şi cu exemple concrete Daniela Vacarciuc, directorul Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” din Chişinău. Să ne creştem copiii în dragoste părintească şi credinţă, doar în felul acesta îi vom învăţa să deosebească binele de rău şi le vom cultiva imunitate faţă de răul din lume – a fost laitmotivul alocuţiunii şi răspunsurilor la întrebări (cele mai multe adresate anume domniei sale în sesiunea de întrebări şi răspunsuri) preotului-ieromonah Savatie Baştovoi, care s-a referit la rolul bisericii în educarea părinţilor cum să-şi ocrotească copii de conţinuturile dăunătoare din spaţiul virtual.
De altfel, discuţia publică a fost deschisă pentru oricare persoane interesate de subiect, fie părinţi, studenţi, elevi, fie specialişti sau jurnalişti, audienţa de la Biblioteca Municipală „B.P. Haşdeu” manifestându-se foarte activ în a afla cât mai multe anume despre protecţia copiilor în lumea digitală. Altminteri, şi Centrul Internaţional „La Strada” gestionează deja de câţiva ani un portal siguronline.md, menit să informeze copii, părinţii, pedagogii despre comportamentul în siguranţă în lumea digitală, dar şi oferindu-le utilizatorilor activi posibilitatea de a raporta despre cazuri ce prezintă pericole sau conţinuturi dăunătoare.
Evenimentul din seara de 30 octombrie curent a fost unul care a încheiat Luna Securităţii Cibernetice, desfăşurată de Guvernul Republicii Moldova în contextul Agendei de E-Transformare, ca parte a Lunii Securităţii Cibernetice, organizată în Uniunea Europeană.