Școala tematică de toamnă, dedicată instruirilor privind abuzul și exploatarea sexuală online a copiilor
Fenomenul infracțional de abuz și exploatare sexuală a copiilor online, normele de drept internaționale și naționale privind exploatarea și abuzul sexual al copiilor, facilitat de tehnologiile informaționale, particularitățile urmăririi penale și judecării cauzelor penale privind aceste infracțiuni, profilul agresorului sexual în Moldova și modul de operare în mediul online – acestea și alte subiecte sunt abordate, timp de două zile, în cadrul școlii tematice de toamnă pentru judecători și procurori.
Astfel, în perioada 19 – 20 octombrie curent, un grup de circa 30 de procurori și judecători din diferite regiuni ale țării sunt instruiți despre metodicile și tacticile de investigare și cele de examinare a cauzelor privind infracțiunile cu caracter sexual comise prin intermediul tehnologiilor informaționale.
În deschiderea atelierului, directoarea Programului Copii a Centrului Internațional „La Strada”, Veronica Maevschi, a menționat că abuzul și exploatarea sexuală online a copiilor este un subiect foarte sensibil. Deși acest subiect apare frecvent în sursele naționale și cele internaționale, fenomenul rămâne puțin cunoscut, ceea ce creează mai provocări în investigarea, urmărirea penală și examinarea cauzelor.
Potrivit ei, în ultimii ani s-a înregistrat o creștere a cazurilor raportate de abuz sexual asupra copiilor în mediul online. În ultimii șapte ani au fost pornite peste 300 de cauze penale de abuz și exploatare sexuală online asupra copiilor. Conform celor mai recente cercetări în domeniul siguranței copiilor online, realizate de Centrul ”La Strada”, fiecare al doilea copil spune că cineva necunoscut i-a cerut cel puțin o dată să expedieze imagini cu caracter sexual, iar fiecare al treilea adolescent de 12-17 ani, care a expediat conținuturi sexuale, a fost șantajat la scurt timp. În acest context în aprilie 2023, Centrul Internațional „La Strada” a lansat primul serviciu de raportare a materialelor de abuz sexual asupra copiilor în mediul online, care doar în primele luni de activitate a primit peste 1700 de raportări care conțineau peste 3400 de materiale de abuz sexual asupra copilului.
Formatorul Institutului Național de Justiție, judecătorul Ion Chirtoacă a declarat că investigarea cauzelor de abuz și exploatare sexuală online este o provocare și rămâne a fi o problemă. Totodată, vorbitorul a îndemnat judecătorii și procurorii să acorde o atenție sporită acestui fenomen, victime ale căruia poate fi oricine. La fel, Ion Chirtoacă a mulțumim Centrului Internațional „La Strada” pentru implicare activă în prevenirea, dar și examinarea fenomenului de abuz și expoatare sexuală online, trafic de ființe umane, etc.
În timpul școlii de toamnă, participanții se vor familiariza cu vulnerabilitățile copiilor la abuzul sexual și exploatarea sexuală online, vor examina profilul, motivația și comportamentul agresorilor, vor discuta reglementările internaționale şi interne privind protecția copiilor împotriva abuzului sexual online, încadrarea juridică a faptelor de abuz și exploatare a copiilor cu utilizarea tehnologiilor de informaționale și de comunicare, precum și vor afla răspunsul judiciar la cauzele de abuz și exploatare sexuală online.
Atelierul este organizat de Centrul Internațional „La Strada” în colaborare cu Institutul Național al Justiției și cu suportul Ambasadei SUA la Chișinău în cadrul proiectului „Consolidarea capacității Republicii Moldova în combaterea abuzului și exploatării sexuale online a copiilor”.
Școala de toamnă se înscrie în șirul activităților de consolidare a capacităților organelor de drept și justiție în domeniul de investigare, urmărire penală și judecare a cauzelor privind infracțiunile cu caracter sexual comise asupra copiilor prin intermediul tehnologiilor informaționale și are drept scop dezvoltarea competențelor participanților pentru o mai bună investigare și examinare a cauzelor de abuz și exploatare sexuală online a copiilor. Anterior, de instruire au beneficiat asistenții judiciari și consultanții procurorului.
Amintim că, în perioada anilor 2019-2020, Centrul Internațional „La Strada” a coordonat elaborarea Compendiului privind normele juridice internaționale și naționale în domeniul combaterii abuzului și exploatării sexuale a copiilor cu utilizarea tehnologiilor informaționale și de comunicare. Ulterior, în septembrie curent a lansat cercetarea „Abuzul și exploatarea sexuală online a copiilor. Analiza practicilor judiciare din Republica Moldova”, care și-a propus să analizeze limitările și provocările în practica curentă de investigare, urmărire penală și examinare judiciară a cauzelor de abuz și exploatare sexuală online și să formuleze unele recomandări de soluționare a acestor deficiențe.