Școala tematică de primăvară, dedicată investigării și examinării cauzelor privind infracțiunile cu caracter sexual comise prin intermediul tehnologiilor informaționale
Judecători și procurori din diferite regiuni ale țării, participă în perioada 3 – 4 aprilie curent, la Școala tematică de primăvară ,,Metodici și tactici de investigare și examinare a cauzelor privind infracțiunile cu caracter sexual comise prin intermediul tehnologiilor informaționale. Aspecte privind abuzul online al minorilor”, desfășurată la Chișinău.
Evenimentul este organizat în cadrul proiectului UNICEF ”Consolidarea mecanismului de prevenire și protecție a fetelor și băieților împotriva violenței sexuale în mediul online, inclusiv a violenței în bază de gen”, implementat de Centrul Internațional „La Strada”, în parteneriat cu Institutul Național al Justiției.
Directoarea Programului copii al Centrului Internațional „La Strada”, Veronica Maevschi, a menționat în deschiderea școlii că organizația, tradițional, organizează două școli tematice anuale la acest subiect. Pe parcursul a două zile de instruire vor fi abordate particularitățile specifice infracțiunilor de abuz și exploatare sexuală a copiilor cu utilizarea tehnologiilor informaționale. Un fenomen relativ nou, care a fost mai puțin cercetat, ceea ce creează dificultăți in investigarea, urmărirea penală si examinarea acestor cazuri.
„Acest program de instruire are drept scop dezvoltarea competențelor profesioniștilor în domeniu pentru o înțelegere mai clară a fenomenului și o mai bună investigare și examinare a cauzelor de abuz și exploatare sexuală online a copiilor. Formatorii, experți naționali în domeniu, cât și specialiștii La Strada, vor împărtăși informații despre fenomenul abuzului sexual și exploatării online, activitatea de investigații specifică acestor categorii de infracțiuni, răspunsul judiciar la cauzele de abuz și exploatare sexuală online”, a accentuat Veronica Maevschi.
Totodată, directoarea Programului copii a adăugat că pe parcursul instruirii, participanții vor analiza, de asemenea, și datele cercetării „Abuzul si exploatarea sexuală online a copiilor. Analiza practicilor judiciare”, elaborată de Centrul Internațional „La Strada” în 2023, precum și rezultatele cercetării „Atitudinile și răspunsul specialiștilor din Republica Moldova la cazurile de abuz și exploatare sexuală a copiilor online”, în cadrul căreia au fost desfășurate peste 20 de interviuri cu persoane condamnate pentru abuz și exploatare sexuală.
Prezent la eveniment, reprezentantul UNICEF Moldova, Traian Țurcanu a apreciat tematica abordată în cadrul Școlii de primăvară, a mulțumit participanților pentru interes și i-a îndemnat să acționeze, de fiecare dată, la examinarea cauzelor privind infracțiunile cu caracter sexual online, doar în interesul superior al copilului.
Pe parcursul a două zile, cei circa 35 de participanți se vor familiariza cu fenomenul infracțional de abuz și exploatare sexuală a copiilor online, se vor iniția în normele de drept internaționale și naționale privind exploatarea și abuzul sexual al copiilor facilitat de tehnologiile informaționale. La fel, vor cunoaște particularitățile urmăririi penale și judecării cauzelor penale privind infracțiunile din această categorie, precum și vor analiza profilul agresorului sexual în Moldova și modului de operare în mediul online.
În discuții, participanții au subliniat importanța și interesul sporit al profesioniștilor față de subiectul abordat și au relatat că de fiecare dată locurile pentru participare se completează imediat. Astfel, se confirmă că problematica este una foarte actuală care necesită cercetare și studiere.
Școala tematică de primăvară este organizată în cadrul proiectului UNICEF ”Consolidarea mecanismului de prevenire și protecție a fetelor și băieților împotriva violenței sexuale în mediul online, inclusiv a violenței în bază de gen”, implementat de Centrul Internațional „La Strada”, cu suportul financiar al KFW.