Saptamana AntiTrafic marcata traditional, dar si inedit
Centrul International „La Strada” a marcat „Saptamana AntiTrafic” (15 -20 octombrie curent) si Ziua Europeana de lupta impotriva traficului de fiinte umane (18 octombrie), alaturi de autoritatile publice centrale si locale, organizatiile internationale si alte ONG-uri cele neguvernamentale, prin actiuni traditionale, pe care le promoveaza deja de 13 ani si mai bine. In cadrul Programului „De la egal la egal”, echipa de educatori a Centrului a desfasurat mai multe seminare de informare si prevenire intr-un sir de institutii de invatamant preuniversitar din republica. Mai multi specialisti ai Centrului (Daniela Misail-Nichitin, Viorelia Rusu, Nicolae Misail) au fost prezenti cu aceasta ocazie la un sir de posturi ale audiovizualului (Radio national, Europa Libera, Publika TV, Moldova 1), relatand despre activitatile desfasurate pe parcursul anilor in sensul prevenirii si contracararii fenomenului, dar si putand dialog cu telespectatorii (in cadrul emisiunii „Buna seara”,moderata de Mircea Surdu la TV Moldova 1), precum si in paginile unor publicatii din presa scrisa.
Dar „Saptamana AntiTrafic” a culminat pentru Centrul International „La Strada” cu o actiune mai inedita in seara de 20 octombrie la centrul Cultural „Gaudeamus”. Chisinauienii si oaspetii capitalei au avut ocazia sa vizioneze, intr-o atmosfera mai putin obisnuita (o coloana sonora sustinuta live de trei muzicieni polonezi cu nume bine cunoscute), filmul „”, o pelicula poloneza cu o soarta emblematica. Filmat in 1928 (ca sa ne dam seama ca traficul de fiinte umane nu exista de ieri-alaltaieri!), a fost dat disparut in timpul razboiului si abia peste 85 de ani a fost regasit in Danemarca, o tara care , de altfel, sustine financiar de mai multi ani actiunile de prevenire si contracarare a traficului de persoane, inclusiv cele ale Centrului International „La Strada”. Filmul a adus in realitatea mileniului trei povestea a doua surori care, ca si multe din contemporanele noastre, cautand un trai mai bun trec prin dramele traficului de persoane. Si dupa aproape nouazeci de ani, filmul este actual nu numai prin viziunea asupra situatiilor si intensitatea emotiilor prin care trec protagonistele, dar si prin faptul ca traficul, atat atunci, cat si acum, ramane asociat migratiei, fenomen caruia Republica Moldova, de un deceniu si jumatate, incearca sa-i gaseasca o dezlegare cat de cat pozitiva, sa anihileze consecintele lui sociale si economice.
Evenimentul a fost organizat impreuna cu Institutul Polonez de la Bucuresti si sub patronajul Ministerului Educatiei si a Secretariatului Permanent al Comitetului National pentru Combaterea traficului de fiinte umane.
Toate actiunile din „Saptamana AntiTrafic” au scontat pana la urma un obiectiv comun tuturor actorilor din comunitatea respectiva: cresterea gradului de constientizare a populatiei fata de riscurile si consecintele unui dintre cele mai grave fenomene ale timpului: traficul de fiinte umane.