0%

Reprezentanții unor instituții de stat au analizat bunele practici legislative ale Germaniei în combaterea abuzului și exploatării sexuale în mediul online

Reprezentanții unor instituții de stat au analizat bunele practici legislative ale Germaniei în combaterea abuzului și exploatării sexuale în mediul online

Acțiunile instituțiilor germane în combaterea abuzului și exploatării sexuale în mediul online, precum și măsurile de protecție a copiilor adoptate de companiile din sectorul TIC în colaborare cu instituțiile statului au fost analizate de reprezentanții Procuraturii Generale, ai Ministerului Afacerilor Interne, și ai Inspectoratului General de Poliție, aflați într-o vizită de studiu în Germania în cadrul unui schimb de bune practici.

Pe parcursul unei săptămâni, aceștia și-au aprofundat cunoștințele despre cadrul legal din Germania care incriminează abuzul sexual și exploatarea copiilor online, precum și schimbările aduse de Regulamentului Serviciilor Digitale (DSA) în privința rolului și responsabilităților furnizorilor de servicii.  Au analizat cooperarea dintre organelor de drept, serviciile de raportare de tip hotline și industria TIC pentru investigarea și urmărirea penală eficientă a cazurilor de abuz sexual și exploatare online a copiilor.

De asemenea, au preluat și analizat bunele practici de implementare a Regulamentului Serviciilor Digitale, care a fost aplicat începând cu februarie 2024 în toate statele membre ale Uniunii Europene. În urma acestei analize, au fost identificate mai multe măsuri necesare pentru îmbunătățirea cadrului legal național, cu scopul de a consolida protecția împotriva abuzului și exploatării sexuale online.

Una dintre principalele măsuri identificate este adaptarea legislației naționale pentru a include noi categorii de conținut ilegal sau dăunător. În Germania, acest tip de conținut este clar clasificat, iar toate formele sale sunt riguros incriminate prin lege. Moldova ar trebui să urmeze acest exemplu, pentru a închide lacunele legislative care permit agresorilor sexuali să exploateze zonele neacoperite de legislația actuală.

La fel, este esențială introducerea unor reglementări mai stricte care să clarifice responsabilitățile platformelor online în ceea ce privește detectarea și eliminarea materialelor cu conținut ilegal. Prin întărirea legislației naționale, furnizorii de servicii digitale vor avea obligații mai clare și mai ferme în prevenirea și gestionarea conținutului dăunător, contribuind astfel la protecția eficientă a utilizatorilor, în special a copiilor.

Totodată, trebuie încurajați furnizorii de servicii digitale să își asume un rol proactiv în protecția copiilor online, implementând mecanisme eficiente de autoreglementare. Furnizorii de internet și platformele digitale ar trebui să implementeze soluții tehnice avansate de protecție a copiilor, pentru a identifica și elimina rapid conținutul ilegal. În plus, acești furnizori trebuie să colaboreze activ cu autoritățile în investigarea și eliminarea conținutului ilegal. Aceste acțiuni vor sta la baza elaborării unei foi de parcurs în procesul de transpunere a Regulamentului Serviciilor Digitale în Republica Moldova.

Agenda de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană pentru perioada 2024-2027 privind protecția copiilor online include transpunerea unei liste cuprinzătoare de directive și reglementări europene, menite să consolideze cadrul legal, infrastructura, capacitățile și măsurile de prevenire și combatere a abuzului sexual și exploatării copiilor online.

Ca parte a eforturilor de protecție a copiilor online, Guvernul intenționează să transpună Regulamentul privind serviciile digitale până în anul 2026.  Regulamentul, care a fost implementat în statele europene începând cu 17 februarie 2024, introduce modificări esențiale la nivel normativ, instituțional și operațional. Aceste schimbări vizează atât îmbunătățirea mecanismelor de protecție a copiilor online, cât și responsabilizarea furnizorilor de servicii digitale, pentru a asigura un mediu digital mai sigur și mai reglementat. Guvernul Republicii Moldova își propune să alinieze legislația națională la aceste standarde europene, astfel încât să ofere o protecție mai eficientă și să contribuie la combaterea abuzului sexual și a exploatării copiilor online.

Participarea reprezentanților Procuraturii și ai organelor de drept a fost facilitată de  Centrul Internațional „La Strada” în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație, cu suportul Ambasadei SUA la Chișinău.