Ofițerii de patrulare din mai multe localități ale țării învață cum să identifice un abuz sexual și să comunice eficient cu victimele
Centrul Internațional „La Strada” continuă inițiativa de consolidare a capacității profesioniștilor implicați în lucru cu victimele violenței sexuale. În aceste zile, a fost reluată practica seminarelor de instruire a reprezentanților MAI implicați în investigarea infracţiunilor privind viaţa sexuală. Inițiativa se desfășoară în parteneriat cu Inspectoratul Național de Patrulare.
Seminarele sunt totuși o premieră pentru această colaborare. Pentru prima dată, de astfel de instruiri beneficiază ofițerii de patrulare. Chiar dacă ei nu sunt implicați în procesul de urmărire penală propriu-zisă, anume ofițerii de patrulare sunt cei care ajung primii la locul infracțiunii și primii intră în contact cu persoanele implicate. Rolul lor este foarte important când vine vorba despre securizarea locului comiterii faptei, păstrarea probelor, identificarea eventualelor semne ale unui abuz sexual și stabilirea unui contact bun cu posibila victimă. De felul în care vor acționa agenții de patrulare depinde mult și faptul dacă victima unui viol va dori și va reuși să colaboreze pe durata urmăririi penale.
În cuvântul său de salut, Eugeniu PITERSCHI, şef-adjunct interimar al Inspectoratului General al Poliţiei, a subliniat importanța parteneriatului cu „La Strada” în scopul instruirii continue a angajaților IGP. Pe lângă deficiențele de interpretare a consimțământului, multitudinea stereotipurilor legate de viol, însuși impactul unui abuz sexual asupra victimei fac investigarea acestui tip de infracțiuni dificilă. De aceea, în opinia comisarului-şef, experiența bogată a specialiștilor La Strada, îi ajută pe reprezentanții ordinii de drept să înțeleagă mai bine una dintre cele mai sensibile domenii ale urmăririi penale, infracțiunile privind viața sexuală a persoanei. „Stabilirea unui contact psihologic și comunicarea corectă cu victima reprezintă aspectele de bază ale unui investigații eficiente și latura esențială în asigurarea drepturilor și libertăților procesuale a participanților la procesul penal”, a mai spus Eugeniu PITERSCHI.
Ieri și astăzi, 45 de ofițeri de patrulare din mai multe localități ale țării vor afla direct de la specialiștii „La Strada” și formatori cu experiență din cadrul IGP răspunsuri la întrebări specifice domeniului lor de activitate: cine sunt victimele, cum se manifestă trauma produsă de violenţa sexuală, cum se manifestă consimţământul şi care sunt metodele de interpretare a acestuia. Alte subiecte din agendă sunt: importanța investigației, miturile cu referire la declarațiile false, cercetarea la faţa locului, tehnici de interviu ș.a.
Proiectul „Asigurarea accesului victimelor abuzului sexual la protecția legală și socială adecvate", este implementat de Centrul Internațional „La Strada”, cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA. Inițiativa reflectă, între altele, și intenția declarată a Guvernului Republicii Moldova de a se conforma standardelor regionale definite în Convenția de la Istanbul, semnată de autoritățile R. Moldova în februarie 2017.