Ofițeri de investigație și ofițeri de urmărire penală de pe întreg teritoriul țării salută organizarea instruirilor privind abuzul sexual online asupra copiilor
Abuzul și exploatarea sexuală online a copiilor este o formă de abuz tot mai răspândită, atât la nivel mondial, cât și în Republica Moldova.
Doar în anul 2023, în lume au fost raportate peste 100 milioane de imagini foto și video cu abuzuri sexuale asupra copiilor. În anul 2023, în Republica Moldova au fost intentate 416 cauze penale de abuz sexual asupra copiilor, inclusiv 72 cazuri de abuz sexual asupra copiilor, facilitat de tehnologiile informaționale.
Potrivit studiului Siguranța copiilor în mediul digital, realizat în 2024, fiecare al 5-lea copil a vizionat imagini sau video cu caracter sexual în timp ce căuta informații pe Internet, fiecare al 6-lea copil a primit imagini sau mesaje cu caracter sexual, 11% dintre copii au accesat involuntar imagini sau video cu caracter sexual în timp ce navigau pe internet în căutarea unor informații, iar la 1 din 10 copii i s-a cerut imagini video personale care să conțină părți intime ale corpului.
Exploatarea sexuală și abuzul online asupra copiilor includ o gamă întreagă de practici, precum ademenirea copilului în scopuri sexuale (grooming), expunerea la conținut sexual, distribuirea imaginilor cu conținut sexual, șantajul sexual, implicarea copilului în acțiuni online cu caracter sexual, precum și alte practici.
Investigarea cazurilor de abuz și exploatare sexuală asupra copiilor comise prin intermediul tehnologiilor informaționale și de comunicare a fost subiectul a cinci ateliere de instruire pentru 128 de ofițeri de investigație și ofițeri de urmărire penală de pe întreg teritoriul țării, orgnizate pe parcursul lunii august de către Centrul Internațional „La Strada”, în parteneriat cu Academia „Ștefan cel Mare”. Cazurile de abuz sexual asupra copilului care implică tehnologiile informaționale sunt complexe și necesită o abordare specializată. În cadrul instruirilor participanții au avut oportunitatea de a învăța cele mai recente metode și instrumente de investigare, colaborând cu experți în domeniu și schimbând experiențe cu colegii.
Tematica a fost una de interes major pentru participanți, care la finele cursului au menționat: „A fost foarte util! Vin cu propunerea de a fi organizat pentru întreg Inspectoratul de Poliție, ca fiecare angajat să cunoască aceste informații”; „Urmează să fie informate cât mai multe persoane/angajați pentru a nu admite pierderea datelor și a situațiilor neplăcute în procesul de investigație”; „Seminarul a fost foarte util și a creat o lumină în privința practicii cazurilor de abuz sexual online asupra copiilor”; „Materialul prezentat este extrem de util în activitatea de investigare a infracțiunilor de exploatare sexuală cu utilizarea tehnologiilor informaționale, iar informațiile prezentate ne-au ajutat să înțelegem mai bine gravitatea problemei”.
Mesajele participanților reiterează necesitatea organizării instruirilor pentru o investigare mai eficientă a cazurilor de abuz și exploatare sexuală online asupra copiilor. Prin instruirile la acest subiect, profesioniștii își consolidează cunoștințele și abilitățile necesare pentru a se adapta la noile provocări pe care le implică dezvoltarea rapidă a tehnologiilor și pentru a combate eficient abuzurile online. Colaborarea și pregătirea continuă sunt esențiale în acest parcurs.
În prezentarea sa, directoarea Programului Copii din cadrul Centrului Internațional „La Strada”, Veronica Maevschi a accentuat despre gravitatea acestui fenomen și a declarat: „Într-o eră în care tehnologia avansează rapid și devine parte integrantă a vieților noastre, este important să fim echipați nu doar cu cunoștințele necesare, ci și cu abilitățile practice pentru a combate eficient abuzurile care se comit în mediul online. Este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că tehnologiile sunt folosite în beneficiul tuturor, în special copiilor, și să fim mereu cu un pas înaintea celor care le utilizează în scopuri ilegale.”
Această instruire este organizată de către Centrul Internațional „La Strada” în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției și Academia „Ștefan cel Mare” în cadrul proiectului UNICEF „Consolidarea mecanismului de prevenire și protecție a fetelor și băieților împotriva violenței sexuale în mediul online, inclusiv a violenței în bază de gen”, cu suportul financiar al KFW.