0%

O schimbarea de perspectivă în abordarea dosarelor privind abuzurile și exploatare sexuală online a copiilor

În perioada 8-12 noiembrie, „La Strada” desfășoară un atelier de formare a formatorilor în domeniul investigării și judecării cazurilor de abuz și exploatare sexuală a copiilor comise în mediul online (AESOC).

Prin această inițiativă, ne dorim să consolidăm o comunitate de profesioniști, care să promoveze abordarea acestor spețe prin prisma nevoilor victimelor minore și a standardelor internaționale în domeniul protecției drepturilor copilului.

Peste 20 de judecători în exerciţiu, procurori şi ofițeri de urmărire penală, avocați și psihologi, după o instruire inițială livrată de un grup de experți internaționali, vor deveni la rândul lor promotori ai practicilor eficiente de combatere a abuzurilor și exploatării sexuale a copiilor comise în mediul virtual. Este o primă experiență de acest fel pentru comunitatea profesioniștilor antrenați în investigarea și judecarea cauzelor penale care vizează victimele minore din Republica Moldova.

După formarea pe care o primesc în această săptămână, participanții la atelier vor elabora și vor implementa un curs de instruire pentru beneficiarii Institutului Național de Justiție. Formatorii naționali urmează să furnizeze viitorilor cursanți cunoștințe și instrumente necesare pentru abordarea complexă și eficientă a dosarelor privind abuzurile și exploatare sexuală a copiilor comise cu utilizarea tehnologiilor informaționale și de comunicare.

Iată câteva dintre subiectele ce se regăsescîn agenda atelierului care se desfășoară în aceste zile:

  • Definirea, specificul, cadrul legal al infracțiunilor cu caracter sexual împotriva copiilor, comise cu utilizarea TIC
  • Reglementări internaționale și naționale privind protecția copiilor împotriva abuzului sexual online
  • Analiza subiecților implicați în comiterea AESOC
  • Practica de investigații și practica judiciară națională în cauze de AESOC
  • Prezentarea cazurilor de AESOC în instanță.

Zece experți internaționali sunt implicați în formarea viitoarei comunități de formatori din țara noastră. Aceștia reprezintă instituții și organizații de referință în domeniul contracarării abuzului sexual asupra copiilor: Departamentul de Justiție al SUA (Steven Grocki și Charles Schmitz), Comisia pentru Reformă Legală, Irlanda (Rebecca Caen); Școala de Informatică a University College Dublin (Michael Moran, atașat al Ambasadei Irlandei în Franța în domeniul securității interne); Centrul Internațional pentru Copiii Dispăruți și Exploatați (Guillermo Gallarza); Departamentul de Poliție din Geneva (Paul Galanthay); INHOPE (Samantha Woolfe); Poliția Irlandeză (Rory Harrison), rețeaua Meta (Yahya Ouzen), Tik Tok (Eoghan Kerins).

Practica națională de investigare și judecare a cazurilor AESOC a fost împărtășită de experți delegați de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (Segiu Russu), Direcția Investigare Infracțiuni Informatice a INI a IGP (Iurie Roșca) și Centrul Internațional „La Strada” (Elena Botezatu).

Atelierul de formare a formatorilor este parte a proiectului „Consolidarea capacității Republicii Moldova de a aborda exploatarea și abuzul sexual online asupra copiilor”, implementat în parteneriat cu Insitutul Național al Justiției, Centrul Internațional pentru Copiii Dispăruți și Exploatați (International Center for Missing and Exploited Children/ICMEC), cu suportul financiar al Departamentului de Stat al SUA prin Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chișinău.