Membrii echipelor multidisciplinare din municipiul Chișinău își consolidează capacitățile de răspuns în situații de abuz sexual online asupra copilului
Membrii echipelor multidisciplinare din toate regiunile țării vor fi instruiți cum să răspundă în situații de abuz sexual online asupra copiilor. Primul atelier are loc astăzi, 7 iunie, la care participă circa 30 de asistenți sociali, psihologi și specialiști în protecția copilului din capitală și localitățile municipiului Chișinău.
Directoarea Programului Copii al Centrului Internațional „La Strada”, Veronica Maevschi a declarat, în deschiderea atelierului, că acesta lansează o serie de instruiri pentru membrii echipelor multidisciplinare din domeniul protecției copilului în scopul familiriarizării participanților cu amploarea și complexitatea fenomenului de abuz sexual online asupra minorilor în țara noastră, precum și rolul echipelor multidisciplinare în asemenea cazuri și specificul intervenției acestora.
Totodată, Veronica Maevschi a menționat că este alarmant faptul că abuzul sexual online se întâmplă la copiii de diferite vârste, inclusiv și cei de până la doi ani. Aceste date reiterează necesitatea urgentă de a proteja copiii împotriva abuzului sexual în mediul online și de a realiza măsuri eficiente pentru prevenirea și combaterea acestui fenomen devastator, care se dezvoltă odată cu progresul tehnologiilor.
Consultantul în protecția copilului al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Andrei Leu, a spus că subiectul combaterii oricărei forme de violență asupra copiilor este unul prioritar pentru autorități și în prezent se ajustează legislația națională la prevederile și normele internaționale în domeniul. „Atelierul de astăzi se înscrie în acțiunile prevăzute de Programul Național pentru Protecția Copilului pe anii 2022 – 2026 ce țin de fortificarea capacităților specialiștilor din domeniul protecției copilului în combaterea tuturor formelor de violență asupra minorilor”, a precizat acesta.
La rândul ei, ofițera UNICEF Moldova în protecția copilului, Veronica Goinic, a menționat că rolul evenimentului este de a discuta particularitățile de intervenție a echipelor multidisciplinare în situații de abuz sexual online asupra copilului și de a oferi protecție și suport. „Aspectele practice ale activităților sunt împărtășite de echipa Centrului Internațional „La Strada” care are cea mai mare experiență în acest domeniu”, a precizat ofițera.
Pe parcursul zilei, participanții își vor consolida capacitățile în cadrul a cinci sesiuni de informare despre fenomenul abuzului sexual online asupra copiilor, perspectiva legală a acestuia, vulnerabilitatea minorilor la abuzul sexual online, asistența și protecția în astfel de cazuri, precum și serviciile disponibile și nevoile specifice ale copiilor supraviețuitori.
Atelierul este organizat în cadrul proiectului UNICEF Moldova „Consolidarea mecanismului de prevenire și protecție a fetelor și băieților împotriva violenței sexuale în mediul online, inclusiv a violenței în bază de gen”, implementat de Centrul Internațional ,,La Strada’’ cu suportul financiar al KFW.