Medicii și psihologii din Cahul și Ungheni învață despre intervenția centrată pe traumă în cazurile de violență sexuală
Mai mulți medici, psihologi și manageri ai centrelor de sănătate și centrelor prietenoase tinerilor din raioanele Ungheni și Cahul participă în aceste zile la instruiri menite să îmbunătățească răspunsul sistemelor de sănătate şi al sistemului social la cazurile de violență sexuală.
Specialiștii din domeniul anti-violență spun că, atunci când vine vorba despre violență sexuală, asistăm la un fenomen al aisbergului. Cazurile de viol care ajung în statistici sunt doar o picătură din infracțiunile care se întâmplă în realitate. Motiv din care este atât de necesar să fie elaborat și pus în aplicare un răspuns comunitar coordonat la cazurile de violență sexuală, care ar încuraja și ar spori încrederea victimelor în sistem.
Un rol important le revine în acest moment medicului, medicului legist, psihologului și asistentului social, care, în mod ideal, ar trebui să colaboreze, să fie parte din echipă. Medicul și psihologul devin primii oameni în măsură să evalueze atent starea pacientei și să-i ofere ajutor. Or, prioritare rămân mereu sănătatea și bunăstarea pacientului-victimă. Serviciile de asistență medico-legală, chiar dacă fac baza probatoriului infracțiunii, sunt totuși secundare.
Participanții la seminar au fost încurajați să abordeze examinarea medico-legală în complex cu soluționarea problemelor de sănătate ale pacientului-victimă a violenței sexuale, îngrijirea traumelor, gestionarea sarcinilor nedorite prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală etc. O atenție deosebită a fost acordată aspectelor etice ale interacțiunii dintre personalul medical și pacienții-victime.
Instruirile sunt organizate de Centrul Internațional „La Strada” în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor). Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.