0%

Legea Consimțământului sexual capătă amploare în rândul statelor europene

Problema consimțământului sexual exprimat liber se impune tot mai tranșant în statele europene. Zilele trecute, Premierul spaniol Pedro Sanchez a promis adoptarea unei noi legi, cea a consimțământului sexual. Argumentându-și proiectul în Parlament, premierul a spus că raportul sexual fără un consimțământ explicit trebuie considerat viol. "Să fie clar, doamnelor și domnilor, a spune ”nu”, înseamnă  ”nu” și a nu spune ”da”, tot ”nu" înseamnă.

Necesitatea acestor schimbări în legislația spaniolă s-a impus, mai cu seamă, după scandalul grandios, care a zguduit opinia publică și presa internațională, iscat după un abuz sexual asupra unei femei, din timpul celebrului festival de bere San Fermin, încă în 2016.  Cinci bărbați care s-au auto-intitulat "haita de lupi" au fost acuzați pentru abuzul sexual asupra unei tinere, dar au fost achitați de viol. Decizia a dus la proteste stradale în masă. 

Legea ”doar DA înseamnă DA” promovată de Spania racordează oarecum principiile de bază ale legilor similare, implementate deja de Suedia, Marea Britanie, Islanda și Germania. Cel mai recent ”precedent” îl reprezintă intrarea în vigoare, la începutul lunii iulie, a Legii Consimțământului în Suedia, ca urmare a mișcări sociale internaționale #metoo. Specialiștii susțin că, deși noile prevederi ale acesteia lasă loc pentru multiple interpretări și, pe alocuri, pune în responsabilitatea judecătorilor decizii grele, aceasta are câteva avantaje puternice foarte clare. Astfel, dacă victima a consumat alcool sau se afla sub influența substanțelor narcotice, indiferent de vârstă și alte circumstanțe, consimțământul este considerat în mod automat ca fiind viciat. 

Alte noi prevederi ale Legii Consimțământului din Suedia:

  • Consimțământul exprimat liber – axa noii legi.  Pentru condamnarea abuzatorului nu mai e nevoie de dovezi precum că acesta ar fi folosit violența sau amenințările în adresa victimei.
  • „Abuz neglijent” și „abuz sexual neglijent” sunt 2 tipuri noi de infracțiuni introduse de noua lege, pentru care este prevăzută pedeapsă în formă de privațiune de libertate pe un termen de până la 4 ani. Acest lucru înseamnă că, din 1 iulie, cazurile în care o persoană nu se asigură de faptul că partenerul său este conștient și se angajează voluntar în actul sexual pot fi considerate abuzuri sexuale neglijente.
  • A crescut pedeapsa penală pentru abuz sexual brutal (inclusiv asupra copiilor) de la 4 la 5 ani
  • Suport imediat victimelor abuzurilor sexuale. Legea prevede că un consiliu special va reprezenta interesele părții vătămate chiar din stadiul investigațiilor preliminare.

De asemenea, s-au făcut modificări pentru a evita problema excesivă a accentului pus pe confuziile create de particularitățile fiziologice de vârstă ale copilului victimă a abuzului sexual.

La Strada Moldova a reluat în repetate rânduri subiectul consimțământului ca element-cheie în determinarea componentelor unei infracțiuni privind viața sexuală. Una dintre cele mai recente inițiative de acest gen a fost campania de comunicare și sensibilizare Denim Day Moldova, lansată în premieră în luna aprilie curent, cu participarea mai multor reprezentante ale corpului diplomatic străin din țara noastră.

În Republica Moldova, actualmente, responsabilitatea pentru comiterea unui abuz sexual se bazează pe demonstrarea faptului că abuzatorul a constrâns victima fizic sau psihic. Cu alte cuvinte, dacă aceasta nu a opus rezistență fizică sau nu a spus ”nu”, abuzul sexual este exclus.