0%

„La Strada” vine cu un apel adresat părinţilor, în ajun de 1 septembrie

„A distribui sau a nu distribui?”, aceasta-i întrebarea pe care şi-o adresează doar foarte puţine persoane. Astfel, în ajun de 1 septembrie, Centrul Internaţional „La Strada” ţine să reamintească părinţilor, şi nu doar, despre riscurile pe care şi le asumă odată ce aleg să posteze public fotografii în care apar copii.

Fie că este vorba despre propriile odrasle, sau copii străini, în ultimii ani, fiecare început de an şcolar aduce cu el şi o avalanşă de fotografii cu cei mici pe reţelele de socializare. În aceste condiţii, puţini sunt cei ce conştientizează faptul că Internetul, de fapt, nu are butonul „delete”, iar între socializare online şi pericol este un hotar extrem de fin, aflat la un click distanţă.

Printre riscurile ce le presupune postarea fotografiilor cu copii:

Localizarea şcolarului. Plasarea publică a imaginii cu copilul presupune faptul că acesta poate fi identificat de răuvoitori. Situaţia este cu atât mai gravă dacă fotografia este însoţiă de un comentariu sau lasă să se înţeleagă şi care este şcoala la care învaţă cel mic. Hărţuire, acostare, furt de identitate – ar putea fi numai câteva dintre intenţiile ascunse ale infractorilor;

Crearea unei amprente digitale fără acordul copilului. Chiar şi la o vârstă fragedă, când încă nu ştie ce-i asta, copilul are deja dreptul la o identitate virtuală proprie. Fotografiile pe care le postăm, sau istorioarele din viaţa privată a celui mic, pe care le relatăm pe reţelele de socializare, lasă o amprentă digitală în ceea ce priveşte identitatea celui mic. Peste câţiva ani, fotografiile postate acum vor sta la baza imaginii virtuale a celui mic. S-ar putea ca istorioarele care părintelui i-au părut drăguţe, peste câţiva ani, copilul să le califice drept stânjenitoare sau chiar ar putea considera ca i-a fost încălcată viaţa privată;

Vulnerabilitate în faţa escrocilor. O fotografie cu un copil drăgălaş, zâmbăreţ, cu o grimasă caraghioasă sau trist, în funcţie de caz, despre care afli că are o boală incurabilă – ce poate fi mai emoţionant? În dorinţa de a-i oferi o şansă la viaţă, internauţii vor fi tentaţi să-şi golească portofelele, şi, pe de altă parte, asta e ceea ce îşi doresc escrocii. În aceste condiţii, imaginile cu copii sunt la mare căutare, inclusiv pentru utilizarea în publicitate. Orice fotografie poate fi păstrată într-un număr nelimitat de calculatoare cu un simplu click. De aici, până la posibilitatea ca acestea să fie modificate digital mai este doar un singur pas. Ulterior, acestea pot fi asociate unor afirmaţii, contexte, citate sau bancuri neinspirate, ce umilesc, hărţuiesc sau aduc un atac la demnitatea umană a copilului.

În aceste condiţii, părinţii sunt îndemnaţi să reziste tentaţiei de a plasa în reţeaua virtuală fotografii, date personale sau alte informaţii din viaţa privată a copiilor sau să seteze ca aceste informaţii să fie accesibile doar unui grup restrâns de persoane, precum prietenii apropiaţi sau membrii familiei. Totodată, pentru alte detalii privind navigarea online în siguranţă, orice doritor poate contacta un consultant accesând www.siguronline.md. Proiectul aparţine Centrului Internaţional „La Strada”.