La Strada organizează seminare de instruire în domeniul investigării infracțiunilor privind viaţa sexuală
Centrul Internațional La Strada, în parteneriat cu Direcţia Generală de Urmărire Penală , desfășoară, în perioada 19-28 iunie, o serie de seminare de instruire a ofițerilor de urmărire penală din toate regiunile țării, în domeniul investigării infracţiunilor privind viaţa sexuală.
După instruire, beneficiarii seminarelor vor fi responsabili de gestionarea dosarelor și vor fi persoane-resursă pentru colegii lor din teritoriu. Până la finele lunii iunie, mai mulți ofițeri de urmărire penală urmează să fie instruiți, în patru runde, privind aspectele specifice legate de investigarea şi documentarea crimelor cu referire la viața sexuală, din perspectiva asigurării accesului victimelor abuzului sexual la protecție legală și socială adecvate. Cei peste 80 de participanți au fost selectați de către Direcția Generală Urmărire Penală conform unor criterii relevante: experiență în investigarea crimelor sexuale, dorința de a se specializa și de a fi o persoană-resursă în cadrul Inspectoratului de Poliție local în acest domeniu, dar și în baza angajamentului de a lucra în cadrul unității de urmărire penală pe parcursul următorilor 2 -3 ani.
În cadrul cuvântului de salut adresat participanților la seminar, Ana REVENCO, Președintă La Strada, a ținut să menționeze importanța abordării personale a instruirii: „În calitate de organizatori, ne dorim ca la finele acestui curs să se întâmple câteva lucruri esențiale: să ieșiți cu informații noi, despre care nu ați mai auzit și care să vă fie folositoare în activitate. Și să plecați cu sentimente pozitive, inspirați de faptul că puteți să aduceți un aport considerabil în calitate de profesioniști dedicați, acei profesioniști care vor aduce schimbarea în sistem, de care să beneficieze toți cei care au avut de suferit de pe urma unor astfel de infracțiuni”.
Totodată, Alexandru PÎNZARI, Șeful Inspectoratului General al Poliţiei, a spus: „Sunt bucuros că am ajuns să discutăm astăzi acest subiect foarte și foarte sensibil. Practicile pe care le veți studia la aceste seminare nu se regăsesc nici în actele juridice, nici în cele regulamentare din Republica Moldova. Totodată, e foarte important că în rândul formatorilor care vă vor instrui se regăsesc atât procurori, cât și judecători și colegii de la expertiza medico-legală. Pentru că doar printr-o abordare sistemică vom reuși să aducem schimbări în activitatea noastră, de care să se bucure orice cetățean. Și pentru ca acest lucru să se producă, să înveți niciodată nu e prea târziu”.
Prezent la deschiderea seminarului, Timothy BUCKLEY, Directorul Secției justiție penală și aplicare a legii din cadrul Ambasadei SUA în RM, s-a arătat mulțumit de calitatea unor astfel de proiecte: „Sunteți o verigă importantă în implementarea eforturilor comune de respectare și implementare a legii în spiritul valorilor europene. Iar programul de instruire pe care urmează să-l parcurgeți include și evaluarea principalelor prevederi ale Convenției de la Istanbul, care a fost semnată de Republica Moldova, dar încă nu a fost ratificată. Ne bucură faptul că, între timp, Centrul Internațional La Strada și Inspectoratul General de Poliție deja pregătesc terenul și resursele necesare pentru ca țara să ratifice, într-un final, această convenție”.
Seminarele sunt o continuare a eforturilor inițiate de La Strada în iunie 2017 printr-o formare de formatori, moderată de experti din SUA. O altă dimensiune a proiectului "Asigurarea accesului victimelor abuzului sexual la protecția legală și socială adecvate", din care face parte și seria seminarelor lansate astăzi, este și curricula pentru judecători şi procurori, instituţionalizată de Institutul Național de Justiție în anul 2018 – „Investigarea şi judecarea infracţiunilor privind viaţa sexuală”.
Pe parcursul a două zile, fiecare dintre grupurile selectate vor urma ore de instruire teoretică și bazate pe studii de caz, pe subiecte specifice, precum: principii de bază ale intervenţiei în cazuri de violență sexuală; victima: impactul și traumatizarea produse de violenţa sexuală asupra victimei; tehnici de interviu specifice pentru investigarea în cazurile de urmărire penală privind abuzul sexual; tratate internaționale şi cadrul legal naţional în domeniul crimelor privind viața sexuală ș.a.
Proiectul „Asigurarea accesului victimelor abuzului sexual la protecția legală și socială adecvate", este implementat de Centrul Internațional La Strada, cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA. Inițiativa reflectă, între altele, și intenția declarată a Guvernului Republicii Moldova de a se conforma standardelor regionale definite în Convenția de la Istanbul, semnată de autoritățile R. Moldova în februarie 2017.