La Moldova Cyber Week, pentru prima oară va fi pusă în discuție și siguranța copiilor în mediul online
Specialiștii La Strada vor participa mâine, pe 2 noiembrie, la ”Moldova Cyber Week 2018”, care se desfășoară zilele acestea la Tekwill. În acest an, pentru prima dată de când și în Republica Moldova, în octombrie este marcată luna Securității Cibernetice, subiectului siguranței copiilor pe internet i-a fost dedicată o zi specială pentru discuții, activități de informare, sensibilizare și instruire.
În calitate de partener al evenimentului ”Moldova Cyber Week 2018”, Centrul Internațional „La Strada” încurajează implicarea actorilor din diverse sectoare - autorități publice, reprezentanți ai sectorului privat din domeniul TIC, organe de drept și organizații neguvernamentale – să se alăture evenimentului din data de 2 noiembrie, împărtășindu-și din bunele practici și inițiative utile pentru promovarea și menținerea siguranței copiilor în mediul online. La rândul lor, specialiștii La Strada vor veni la eveniment cu date și informații calitative despre tendințe, comportamente și riscurile cărora se supun copiii și adolescenții în mediul online:
„Prin astfel de exerciții, recunoaștem și ne asumăm conștient siguranța copiilor pe internet ca o responsabilitate comună care trebuie să devină o prioritate pentru noi toți. Doar astfel putem contribui la o experiență pozitivă a copiilor pe internet, doar așa le putem crea condiții pentru valorificarea creativă și sănătoasă a spațiului de care sunt legate inevitabil nu doar viitoarea lor carieră, dar și o bună parte din viața lor socială, oportunitățile de dezvoltare personală și nu numai”, a spus Elena BOTEZATU, Directoare Program Copii, La Strada.
Totodată, Ana REVENCO, Directoarea Executivă La Strada, a specificat: ”Se vorbește în ultimii ani tot mai des despre ritmurile alerte de dezvoltare a sectorului IT, despre posibilitățile de dezvoltare economică pe care ni le deschid noile tehnologii informaționale. În același timp, tot mai multe crime se întâmplă online, pentru că acest mediu oferă anonimitate, dar nu numai. În dilema în care oscilăm acum – pe de o parte, ne dorim să creăm și să stimulăm noi oportunități de dezvoltare economică, pe de alta, ne gândim cum să reducem numărul în creștere al crimelor cibernetice - copilul rămâne la mijloc. Și, dacă ne preocupă statutul lui în acest context, atunci ne gândim mai degrabă la ceea ce numim digital literacy pentru copii. Și iarăși, e minunat și e absolut corect să ne preocupăm de cultura digitală a noii generații. Întrebarea e, dacă suntem pregătiți să le vorbim despre instrumente elementare de comunicare în siguranță; dacă suntem capabili să ne ajutăm copiii să poată scoate din noile tehnologii maximum utilitate și oportunități, dar nu din contul securității lor. Când siguranței copiilor în mediul online îi va fi dedicată nu doar o zi în cadrul unei conferințe de o săptămână, și nu doar o dată în an, atunci vom putea spune că, în acest domeniu, pentru copii se face un pic mai mult decât doar declarații publice”.
În primul panel, alături de experți din Consiliul Europei, România și Polonia, Centrul Internațional ,,La Strada” va prezenta cele mai recente date și statistici despre interesele adolescenților din Republica Moldova în mediul online, comportamentele riscante și atitudinile lor față de aceste riscuri. Este vorba despre datele colectate de către specialiștii siguronline.md - resursa națională de referință în domeniul siguranței online, adaptată necesităților părinților, pedagogilor și copiilor; date și cifre despre comportamentul copiilor din Republica Moldova pe internet.
În cel de-al doilea panel, alături de un expert în combaterea crimelor violente săvârșite față de copii în mediul online, din cadrul FBI (Biroul Federal de Investigații al SUA), psihologul Centrului Internațional ,,La Strada” va vorbi despre semne de identificare a abuzului sexual, va explica de ce acești copii, de obicei, nu mărturisesc un astfel de abuz și care pot fi consecințele reale ale unor abuzuri în mediul virtual.
Mai multe detalii, pe pagina evenimentului.