În premieră, la Chișinău se desfășoară Forumul Internațional „Siguranța online a copiilor”
Peste 100 de reprezentanți guvernamentali, ai organizațiilor internaționale și naționale, delegați din partea Comisiei Europene și ai guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene, reprezentanți din industria TIC, societate civilă și experți discută, timp de două zile, la Chișinău despre siguranța online a copiilor.
Evenimentul este organizat de Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova în parteneriat cu Centrul Internațional „La Strada”, cu suportul Departamentului de Stat al SUA și al Delegației Uniunii Europene la Chișinău și se desfășoară în perioada 15-16 februarie 2024. Scopul evenimentului este de a facilita schimbul de experiență a Republicii Moldova cu țările europene în domeniul combaterii abuzului sexual online, de a stabili lista priorităților și de a reafirma angajamentele naționale în acest domeniu, aliniate standardelor internaționale.
Cu un cuvânt de început a venit Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu: „Protecția copiilor nu poate fi doar un obiectiv politic sau guvernamental, ci un imperativ etic și moral la care avem obligația să contribuim cu toții - părinți, societate, instituții ale statului și chiar structuri de colaborare internațională...Integrarea europeană înseamnă și o întreagă rețea de state care luptă împreună pentru o mai bună siguranță a copiilor; înseamnă și mecanisme mai eficiente de protecție a celor mici.”
Prezentă la deschiderea Forumului, Comisarul European pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a subliniat importanța continuării colaborării și a schimbului de bune practici la nivel internațional: “Problema abuzului sexual asupra copiilor nu este una ușor de vorbit. Dar trebuie. Un copil nu are putere. Dar îi o dăm noi. Trebuie să folosim puterea noastră pentru a ajuta să punem capăt abuzului sexual asupra copiilor. Îl felicit pe Președintele Sandu și Guvernul Republicii Moldova pentru că au acordat prioritate acestei lupte. Am făcut o legislație detaliată a UE pentru a ne asigura că avem termene de prescripție mai lungi pentru a raporta crimele și pentru a lupta împotriva utilizării inteligenței artificiale pentru a crea noi imagini bazate pe materiale de abuz sexual asupra copiilor.”
De asemenea, la ceremonie, Ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, a adăugat că: „Forumul marchează un pas important în avansarea agendei de protecție a copiilor în mediul online în Republica Moldova, aliniindu-se la standardele și directivele europene. Acest eveniment subliniază angajamentul ferm al Republicii Moldova și partenerilor săi internaționali în asigurarea unui mediu digital mai sigur pentru toți copiii”.
Ministrul afacerilor interne, Adrian Efros, a evidențiat: “Prin statutul de membru a rețelei globale INHOPE, primit în 2023, MAI și-a propus să conecteze strategia națională în domeniul afacerilor interne cu viziunea UE privind combaterea crimei organizate pe dimensiunea exploatării sexuale a copiilor, care setează noi prerogative și direcții de dezvoltare în domeniu pentru perioada 2022 - 2026, printre care dezvoltarea cooperării interinstituționale pentru creșterea capabilităților de protecție a copiilor față de abuzul și exploatarea sexuală online și sporirea capacității de răspuns în identificarea agresorilor. Totodată, în materie legislativă, pe lângă ratificarea mai multor tratate internaționale cum ar fi Convenția Budapesta și Convenția Lanzarote, specialiștii noștri împreună cu cei de la justiție lucrează pentru înlăturarea unor bariere și lacune în legislația națională din Codul penal, Codul de procedură penală și din legea cu privire la serviciile societății informaționale, care îngreunează identificarea agresorilor și atragerea la răspundere imediată a acestora.”
Forumul își propune să ofere o platformă de discuții și schimb de bune practici pentru participanți, care vor împărtăși progresele și provocările înregistrate în domeniul protecției copiilor în mediul online, precum și vor discuta viitoarea cooperare în vederea identificării soluțiilor eficiente în domeniu.Totodată, acesta va contribui la elaborarea Foii de parcurs privind Siguranța copiilor online în baza directivelor europene și regulamentelor ce urmează a fi transpuse de Guvernul Republicii Moldova până în anul 2027. Printr-un dialog intersectorial între Comisia Europeană, Guvernele statelor membre ale Uniunii Europene, autoritățile naționale, organizațiile internaționale, societatea civilă și industria TIC vor fi agreați pașii următori pentru facilitarea implementării Planului Național de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană pentru anii 2024-2027, precum și alte politici sectoriale.
În cadrul Forumului este organizat un panel dedicat perspectivei tinerilor despre siguranța în mediul online: mesaj către autorități. Acesta va fi moderat de către Centrul Media pentru Tineri și va discuta cu un grup de vorbitori tineri, reprezentând elevi de clasa a IX-a, a X-a și a XI-a. Tinerii vor partaja perspectivele lor asupra siguranței online, adresând provocări specifice întâmpinate în mediul digital. Printre subiectele principale de discuție se vor număra: definirea siguranței online și identificarea provocărilor cu care se confruntă tinerii în mediul digital; rolul școlilor în sprijinirea tinerilor pentru a face față acestor provocări și formularea de mesaje către autorități despre importanța implicării acestora în crearea unui internet mai sigur pentru copiii din Republica Moldova.
La eveniment este organizat și un Târg al ONG-urilor care și-au expus resurse, tehnologii și materiale la subiectul protecției copiilor, digitalizării și siguranței online.