0%

Exploatarea prin muncă – cea mai frecventă formă de exploatare a victimelor traficului de ființe umane

Exploatarea prin muncă – cea mai frecventă formă de exploatare a victimelor traficului de ființe umane

Alexei și Olga (nume schimbate) sunt cetățeni ai Ucrainei și au venit în Moldova de la începutul războiului, din luna februarie 2022. Nu au acte, le-au pierdut în timp ce și-au părăsit baștina. În Republica Moldova au fost adăpostiți în nordul țării unde lucrau cu ziua în localitățile din împrejurimi. Într-una din zile a venit o persoană, care a spus că este proprietar de stână de capre și i-a propus de lucru Olgăi. Trei zile Alexei nu a știut nimic de ea și a decis să o caute. A mers la stână, însă proprietarul l-a alungat. Cineva l-a îndemnat să sune la Linia fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic 0 800 77777. Cazul a fost deferit pentru investigație Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane.

Traficul de ființe umane este un fenomen complex, abordat din perspectiva criminalității organizate transnaționale, dar și o încălcare gravă a drepturilor omului, care în continuare afectează statele din întreaga lume, inclusiv Republica Moldova.Republica Moldova rămâne a fi o țară de origine, iar forma predominantă de exploatare a victimelor traficului de ființe umane o constituie exploatare prin muncă.

Potrivit datelor Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), în primelor 6 luni ale anului 2023, în Moldova, în cadrul cauzelor penale instrumentate, au fost identificate 143 de victime ale traficului de ființe umane, inclusiv 129 persoane adulte și 14 copii, comparativ cu 87 victime identificate în perioada similară a anului 2022. Dintre acestia, 72 persoane au fost traficate în scopul exploatării prin muncă.

Odată cu instabilitatea regională de securitate, traficul de persoane şi copii a căpătat noi forme și tendințe. Războiul creează multe vulnerabilități și aceasta impune o nouă abordare din partea autorităților și partenerilor în prevenirea și combaterea traficului de persoane.

Astfel, la 26 septembrie curent, Guvernul a aprobat noul Program pentru prevenirea și combaterea traficului de ființe umane pentru anii 2024-2028. Scopul acestuia este asigurarea continuității politicii naționale în domeniul traficului de ființe umane și implementarea ultimelor recomandări ale comitetelor internaționale. Programul derivă din prevederile documentelor de drept internațional în domeniul antitrafic, la care a aderat Republica Moldova.

Din anul 2001, în Republica Moldova activează Linia fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic 0 800 77777, gestionată de Centrul Internațional „La Strada”, care poate fi apelată gratuit și confidențial, zilnic între orele 8.00 și 20.00. În perioada ianuarie-septembrie 2023, Linia fierbinte a înregistrat 22176 de apeluri. Dintre acestia 26 se referă la prezumate cazuri de trafic de persoane, inclusiv 18 prezumate cazuri sunt cu implicarea cetățenilor Republicii Moldova, iar 8 prezumate cazuri cu implicarea persoanelor strămutate din Ucraina.

Data de 18 octombrie a fost desemnată în anul 2007, de către Comisia Europeană, drept Ziua Europeană pentru combaterea traficului de ființe umane. Scopul acestei zile este de a crește gradul de conștientizare cu privire la traficul de ființe umane și a schimbului de informații, cunoștințe și bune practici între diferiții actori care lucrează în acest domeniu.

O Campanie națională de informare privind combaterea fenomenului traficului de persoane se desfășoară în perioada iulie -noiembrie curent, cu susținerea Organizației Internaționale pentru Migrație, Misiunea în Republica Moldova în parteneriat cu Centrul internațional La Strada în cadrul proiectului “Consolidarea eforturilor naționale de prevenire a traficului de persoane și reabilitare a victimelor traficului în Republica Moldova ”, finanțat de Departamentul de Stat al SUA.