0%

Echipele teritoriale de intervenție în cazuri de violență sexuală vor fi consolidate

Echipele teritoriale de intervenție în cazuri de violență sexuală vor fi consolidate

Membrii echipelor de intervenție din mai multe regiuni ale țării, în următoarea perioadă, își vor consolida capăcitățile profesionale pentru a îmbunătăți răspunsul la cazurile de violență sexuală pe care le asistă în activitate.

Instruirile și aplicarea altor modele de fortificare a capacităților profesionale vor avea loc în cadrul Proiectului ,,Îmbunătățirea răspunsului la violență sexuală în Republica Moldova prin capacitarea echipelor de intervenție”, implementat de Centrul Internațional „La Strada” în parteneriat cu Agența Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și cu suportul Ambasadei SUA la Chișinău.

Directoarea executivă a Centrului Internațional „La Strada”, Elena Botezatu, a prezentat, în cadrul primei ședințe a comitetului de coordonare, activitățile planificate, oportunitățile și provocările proiectului, precum și a solicitat propuneri și recomadări din partea autorităților de resort.

„Rezultatele pe care tindem să le atingem în acest proiect prevăd ca 200 de procurori, judecători și ofițeri de urmărire penală să fie instruiți în investigarea și judecarea infracțiunilor de violență sexuală, alți 200 de membri ai echipelor multidisciplinare din teritoriu să poată răspunde promt, coordonat și profesionist cazurilor de abuz și violență sexuală.

Totodată, va fi creată o rețea din 25 de formatori naționali din domeniul protecției sociale, cel medical și de drept privind activitatea echipelor de intervenție în cazurile de violență sexuală, iar alți 10 reprezentanți ai autorităților vor putea prelua cele mai bune practici în domeniu de la structurile SUA. O atenție sporită se va acorda informării femeilor și fetelor despre Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete 0 8008 8008 și serviciile de care pot beneficia apelantele”, a menționat Elena Botezatu.

Directoarea Agenției Naționale de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor, Viorica Țîmbalari, a reiterat deschiderea din partea instituției în conjugarrea tuturor forțelor partenerilor întru crearea unei vieți fără violență. La fel, Viorica Țîmbalari a mulțumit Centrului Internațional „La Strada” și Ambasadei SUA pentru implicare în susținerea acestui proiect atât de necesar profesioniștilor.

La rândul său, reprezentantul Secției Justiție Penală și Aplicare a Legii (INL) al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Bryan Schubert, a apreciat această inițiativă și a menționat în numele Guvernului SUA că este o onoare să sprijine eforturile țării noastre în crearea unei societăți mai sigure pentru fiecare.   

La reuniunea comitetului de coordonare al proiectului au participat reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Afacerilor Interne, ai Procuraturii Generale, ai Consiliului Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat, ai Centrului de Justiție Familială, ai Serviciului integrat regional pentru victimele violenței sexuale din mun. Ungheni, ai Academiei de poliție „Ștefan cel Mare” etc., care au oferit propuneri de colaborare și s-au expus asupra activităților care urmează a fi realizate.

Potrivit studiilor din ultimii ani, 1 din 6 femei din Republica Moldova a fost supusă violenței fizice sau sexuale din partea non-partenerului. Totodată, 1 din 3 femei a fost supusă violenței fizice sau sexuale din partea partenerului intim.

În context, amintim că femeile și fetele care au suferit de una dintre formele de violență pot apela la Telefonul de Încredere Femei și Fete 0 8008 8008 care este confidențial, gratuit, disponibil 24 de ore din 24, pentru a spune ce i s-a întâmplat, dar și pentru a cunoaște drepturile și serviciile disponibile în situații de criză.