Din spusele Tatianei Cheptonar: „Crearea unui spațiu sigur și prietenos permite supraviețuitoarelor să se simtă acceptate și respectate.”
Tatiana Cheptonari, Psihologă a Serviciului integrat regional pentru victimele violenței sexuale din Ungheni
Credit imagine: UN Women
De jumătate de an, Tatiana Cheptonar activează în calitate de psihologă a Serviciului integrat regional pentru victimele violenței sexuale din municipiul Ungheni. În cele șase luni de la lansarea sa, Serviciul integrat regional a asistat 23 de victime ale violenței. Tatiana, descrie munca sa de zi cu zi, ca fiind una complexă, ce necesită mult profesionalism și empatie.
„Activitatea de psihologă în cadrul Serviciului integrat pentru victimele violenței sexuale este una extrem de complexă. În timpul interacțiunii cu supraviețuitoarele, pot trece printr-o multitudine de emoții și trăiri, care includ compasiune, empatie, frustrare, tristețe și chiar și furie față de actele de violență și nedreptatea experimentată de către aceste femei.
Discuția cu supraviețuitoarele este extrem de dificilă, având în vedere trauma profundă prin care au trecut. Uneori, victimele pot fi reticente sau pot avea dificultăți în exprimarea sau relatarea experiențelor lor, din cauza rușinii, simțului eronat de proprie vinovăție sau fricii de stigmatizare. Altele, pot fi supuse unor stări intense de anxietate, panică sau depresie, care pot afecta capacitatea lor de a comunica sau de a se conecta emoțional cu psihologul/-a.
În timpul discuțiilor, încerc să creez un spațiu sigur și prietenos, în care aceste femei să se simtă acceptate și respectate. Printr-o abordare empatică, ajut supraviețuitoarele să-și exprime emoțiile și trăirile pe care le simt. Aceasta poate implica ascultarea activă, validarea sentimentelor, oferirea de sprijin emoțional și furnizarea de tehnici de gestionare a stresului și a anxietății.
Pe parcursul ședințelor de consiliere, supraviețuitoarele învață tehnici și strategii eficiente pentru a face față stresului și traumei, precum tehnici de relaxare, exerciții de respirație și metode de gestionare a anxietății. Totodată, ele au ocazia să exploreze și să își modifice gândurile și credințele negative despre sine și despre lumea înconjurătoare, proces care le ajută să își recâștige încrederea în propria lor putere și în resursele interioare.
Pe măsură ce ședințele de consiliere avansează, supraviețuitoarele observă schimbări pozitive în modul în care se simt și se comportă. Ele devin mai conștiente de propriile resurse și de capacitatea lor remarcabilă de reziliență, își redobândesc controlul asupra vieții și încep să se elibereze de povara apăsătoare a traumei.
Femeile învață să își exprime și să își elibereze emoțiile refulate, să accepte trecutul și să reconstruiască stima de sine. Ele realizează că trauma pe care au trăit-o nu definește întreaga lor existență și că au puterea de a se elibera de lanțurile trecutului. Învață să își redirecționeze energia către lucrurile care le aduc bucurie și satisfacție și încep să construiască o viață nouă și plină de sens pentru ele.
Supraviețuitoarele își reconstruiesc relațiile interpersonale, descoperind că pot avea încredere în persoanele din jur și că merită cu desăvârșire să fie iubite și respectate. Ele învață să stabilească limite sănătoase în relații și să se îndepărteze de persoanele toxice sau care le provoacă suferință, acordând prioritate propriei bunăstări emoționale. În momentele când îmi reușește să le acord sprijinul meu, mă simt împlinită și mulțumită de activitatea mea.
Sunt convinsă că psihologul/-a joacă un rol crucial în procesul de recuperare și vindecare a victimelor violenței sexuale, oferindu-le instrumentele și resursele necesare pentru a-și reconstrui viața și a-și restabili starea emoțională de bine”, a menționat psihologa Tatiana Cheptonar.
În primele șase luni de la deschidere, Serviciul integrat regional a acordat asistență pentru 23 de victime. În 47% dintre cazuri, femeilor li s-a asigurat asistență de criză, în primele 4 zile din momentul comiterii infracțiunii.
Amintim că, în martie 2023, UN Women, în parteneriat cu autoritățile publice locale și societatea civilă, a creat primul Serviciul integrat regional pentru victimele violenței sexuale, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Serviciul asigură victimelor violenței sexuale acces la asistență medicală specializată, expertiză medico-legală, asistență psiho-socială și juridică, precum și servicii de evaluare psihologică, într-o singură locație și acoperă raioanele Ungheni, Fălești, Sîngerei, Călărași, Nisporeni și Telenești.
Pilotarea Serviciului integrat regional pentru victimele violenței sexuale e desfășurată de Centrul Internațional ,,La Strada”, cu suportul UN Women Moldova, în cadrul Proiectului EVOLVE4GE - Accelerarea egalității de gen asigurând abilitarea femeilor prin oportunități economice, combaterea violenței și guvernare sensibilă la gen, finanțat de Uniunea Europeană.