Dezvoltăm răspunsul multidisciplinar la cazurile de violenţă sexuală în raionul Cahul
Câteva zeci de specialiști din raionul Cahul, care urmează să se regăsească în componența unei echipe multidisciplinare, s-au implicat astăzi în dezvoltarea unui răspuns consolidat la cazurile de violenţă sexuală.
Este vorba despre un grup foarte divers, format din ofiţeri de urmărire penală, ofiţeri de investigaţie, procurori, medici, medici-legiști, psihologi și asistenți sociali, inclusiv reprezentanți ai organizațiilor care prestează servicii destinate victimelor violenței față de femei.
Amintim că, la această etapă, Republica Moldova nu are încă dezvoltat un răspuns coordonat la cazurile de violenţă sexuală. Totodată, în mai multe țări europene, funcționează deja cu succes mai multe centre comunitare de acest fel. Printre acestea se regăsesc România și Serbia, modelele cărora au fost examinate și date drept exemplu de către formatorii acestui seminar, ca sursă de inspirație pentru specialiștii din localitățile în care urmează să fie pilotate primele centre de intervenție în cazurile de violență sexuală din țara noastră, Cahul și Ungheni.
Experiențele acestor state arată că asistența centrată pe traumă pentru supraviețuitoarelor violenței sexuale nu înseamnă neapărat crearea de la zero a unor instituții noi. Vorbim mai degrabă despre o formulă de cooperare a mai multor specialiști, în echipă, în baza unor proceduri unice, asigurând asistenta și sprijinul pe termen lung a beneficiarilor centrului, până la reintegrarea socială completă a acestora.
De obicei, centrele de intervenție pentru victimele violenței sexuale sunt situate în centrele de sănătate reproductivă sau alte instituții medico-sanitare, care sunt disponibile 24 din 24 de ore și asigură servicii medicale de urgență. Spre exemplu, primul centru de asistență pentru victimele violenței sexuale din România, lansat pe 10 mai 2021, este situat în incinta Spitalului Universitar de Urgență București.
Un alt avantaj al acestor instituții este încurajarea raportărilor violurilor și sporirea nivelului de încredere în autorități. Spre exemplu, în Serbia, la scurt timp după deschiderea acestor centre, rata raportărilor cazurilor de violență sexuală a crescut vizibil. Fiecare a doua persoană care a beneficiat de serviciile centrelor de criză pentru victimele violenței sexuale a decis sa depună plângere și a fost pornită o cauză penală.
În cadrul seminarului de astăzi, au fost validate și instrucţiunile/ metodologia de lucru a unei viitoare echipe multidisciplinare de intervenție în cazurile de violenţă sexuală, care urmează să fie creată la Cahul.
Evenimentul este organizat de Centrul Internațional „La Strada” în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor). Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.