0%

Delegația Republicii Moldova, prezentă la cea de-a 20-a ediție a Forumului pentru Guvernanța Internetului (IGF 2025)

Delegația Republicii Moldova, prezentă la cea de-a 20-a ediție a Forumului pentru Guvernanța Internetului (IGF 2025)

În perioada 23-27 iunie 2025, la Lillestrøm, Norvegia, a avut loc cea de-a 20-a reuniune anuală a Forumului pentru Guvernanța Internetului (IGF 2025), un eveniment internațional de referință în domeniul guvernanței digitale globale, organizat de Departamentul pentru Afaceri Economice și Sociale al ONU (UN DESA) în colaborare cu Guvernul Norvegiei.

Evenimentul, recunoscut ca fiind cea mai incluzivă platformă din lume pentru dialogul privind politicile digitale, a adus împreună peste 9.000 de participanți (onsite și online) din întreaga lume — parlamentari și guvernanți, experți din societatea civilă, sectorul privat, organizații interguvernamentale și internaționale, comunitatea tehnologică și tineri deopotrivă — pentru a dezbate provocările și oportunitățile digitale ale viitorului și pentru a consolida colaborarea internațională în domeniul guvernanței internetului.  

Desfășurat sub tema generală "Construim guvernanța digitală împreună", forumul a inclus o agendă formată din peste 260 de sesiuni pe parcursul a cinci zile. Centrate în jurul a patru domenii tematice — încredere digitală și reziliență; inovare durabilă și responsabilă; accesul universal și drepturile digitale; și cooperarea digitală, activitățile evenimentului au explora modul de restabilire a încrederii în sistemele digitale, precum și modul de adaptare la o eră modelată de inteligența artificială, platformele sociale în evoluție și amenințarea pe scară largă a dezinformării și conținutului rău intenționat.

Republica Moldova a fost reprezentată în cadrul forumului de către reprezentați ai Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Procuraturii Generale, Inspectoratului General al Poliției și ai societății civile. Delegația națională a avut ocazia să poarte discuții bilaterale valoroase cu instituții norvegiene implicate activ în domeniul siguranței online și protejarea drepturilor utilizatorilor de internet. Prezența Republicii Moldova la IGF 2025 a reprezentat o oportunitate valoroasă pentru delegația noastră de a prelua din know-how-ul și bunele practici ale altor state privind protecția copiilor în mediul online, combaterea criminalității cibernetice și utilizarea tehnologiei pentru îmbunătățirea serviciilor publice. Totodată, acest forum a oferit un cadru oportun pentru dialoguri constructive privind drepturile digitale, domeniu de interes prioritar pentru Republica Moldova în contextele actuale.

Reprezentanții delegației de țară au avut parte și de sesiuni de networking cu diverși omologi din alte state, alături de care au gândit soluții și politici concrete pentru reducerea decalajelor digitale, protejarea drepturilor și promovarea inovației incluzive. La fel, aceștia au împărtășit și îngrijorările cu privire la erodarea încrederii digitale, determinată de răspândirea rapidă a dezinformării și conținuturilor rău intenționate din mediul online.

Membră a delegației de țară în cadrul IGF 2025, Elena Botezatu, Directoarea Executivă a Centrului Internațional “La Strada” a menționat că “Participarea Republicii Moldova la IGF 2025 demonstrează că suntem parte activă a efortului internațional pentru o guvernanță digitală deschisă și incluzivă. Fiind acolo și știindu-ne parte a acestei platforme de anvergură, am ținut să contribuim cu perspective naționale, dar am și învățat mult din experiențele altor țări care se confruntă cu provocări similare. De fapt, provocările digitale se manifestă global și pentru asta soluțiile le căutăm tot global, împreună cu cei care, ca și noi, sunt preocupați de prezentul și viitorul utilizatorilor de internet. IGF 2025 ne-a oferit acces direct la bune practici internaționale privind combaterea abuzurilor online, protecția copiilor, promovarea incluziunii digitale și alte teme de maximă importanță și utilitate pentru noi. La fel, am avut și întâlniri bilaterale productive cu parteneri din Norvegia, care ne-au inspirat pentru adaptări concrete în politicile și inițiativele noastre. Ne-am întors din Lillestrøm cu gândul că în Moldova digitală a viitorului, siguranța, drepturile omului și inovația coexistă armonios. Continuăm să facem pași siguri ca aceste lucruri să se regăsească și în prezent.”  

Ediția aniversară a Forumului pentru Guvernanța Internetului (IGF 2025) a avut loc, totodată, în contextul evaluării celor 20 de ani de la Summitul Mondial privind Societatea Informațională (WSIS+20). Procesul, coordonat de Adunarea Generală a ONU, urmărește să evalueze progresele în construirea unei societăți informaționale centrate pe oameni, incluzive și orientate spre dezvoltare, contribuind la consolidarea cooperării, coordonării și responsabilității digitale la nivel global.

La nivel strategic, evenimentul își propune, de asemenea, să sprijine implementarea Pactului Global pentru Digitalizare (Global Digital Compact), adoptat de statele membre ale ONU în 2024, care solicită o guvernanță digitală deschisă și incluzivă.

Participarea Republicii Moldova la acest forum reflectă angajamentul țării noastre de a alinia politicile naționale în domeniul digital la standardele internaționale și de a consolida colaborarea cu partenerii externi în vederea creării unui spațiu digital sigur și incluziv pentru toți cetățenii țării.

Participarea delegației din Republica Moldova a fost organizată de Centrul Internațional „La Strada”, în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), cu suportul Ambasadei SUA la Chișinău.