0%

De Ziua Mondială a Siguranței Online, La Strada lansează un spot video de prevenire a șantajului sexual online în rândul adolescenților

„Împreună pentru un internet mai bun” este sloganul cu care vine anul acesta, și în Republica Moldova, Ziua Internațională a Siguranței Online (Safer Internet Day - SID). Cu acest prilej, Programul Copii al Centrului Internațional La Strada lansează un spot video, scopul căruia este să-i sensibilizeze pe tinerii utilizatori de Internet, adolescenții, despre riscurile transmiterii imaginilor cu conținut sexual în mediul online.

Ca o continuare a campaniei noastre de anul trecut, în acest an vrem să atenționăm adolescenții despre fețele ascunse ale șantajului sexual (sextortion), despre care se vorbește puțin, dar cu care se confruntă mulți tineri.

Datele despre cazurile asistate de La Strada în 2018 confirmă că, pentru foarte mulți adolescenți, a transmite fotografii și video cu conținut sexual este o normă și că majoritatea nu conștientizează pe deplin riscurile unor asemenea comportamente online. Din adresările pe care le primim pe siguronline.md, observăm că adolescenților le este mult mai simplu să ne scrie, decât să vorbească cu cineva. Copiii nu doresc ca alte persoane să afle despre problema lor. În special, le este rușine și frică de reacția părinților.

Mai mult, o pătrime din cazurile preluate de Echipa de Asistență a Copilului sunt cazuri de abuz sexual online. De multe ori, situația de abuz este favorizată de o așa-zisă „relație de iubire”. Abuzatorul operează foarte iscusit: se interesează și „își face griji” pentru relațiile copilului cu părinții, prietenii, colegii; mimează gelozia, până ajunge să fie acceptat de copil în viața sa virtuală ca iubit (iubită) sau persoană demnă de încredere. Totul decurge aparent romantic, până ajunge să obțină de la copil fotografii sau video cu conținut sexual explicit „ca dovadă a iubirii”. Iar când victima refuză să mai producă astfel de conținuturi sau nu le produce suficient de multe sau suficient de operativ, abuzatorul trece la amenințări directe, fără multe menajamente.

Adevărul e că până la poliție ajung foarte puține cazuri, pentru că, de obicei, adolescenții preferă să nu vorbească despre ce li s-a întâmplat. De cele mai multe ori, aceste cazuri devin cunoscute pentru că materialele care compromit copilul abia după ce sunt publicate pe Internet ori după ce alte persoane (prieteni, cunoscuți, colegii) ne sesizează despre problema copilului. Iar pentru noi acest lucru este încă o dovadă a faptului că doar împreună putem asigura pentru ei un internet mai bun

Spotul pe care îl lansăm astăzi e despre „cazul tipic” de exploatare sexuală online a copiilor (sextortion), despre cum, când și de ce se întâmplă anume așa. Este un produs de sensibilizare a publicului și prin care ne adresăm mai ales adolescenților. Dincolo de aspectele mai puțin plăcute pe care le ilustrează acest spot, vrem să transmitem prin el mesaje încurajatoare tuturor adolescenților, care au trecut prin situații similare:

ü  Șantajul online este un abuz. Și, ca în orice abuz, victima nu poartă nicio vină. Nicio referire la felul cât de matur arată adolescentul „pentru vârsta lui” sau la faptul că a trimis imaginile de bună voie, că a făcut primul pas, nu sunt motiv pentru a-l șantaja sau a-i face publice conținuturile destinate cuiva anume 

ü  A expedia imagini și video cu caracter sexual înseamnă a pierde controlul asupra lor. Gândiți-vă la asta, chiar și atunci când sunteți într-o relație frumoasă și caldă cu cineva pe care îl cunoașteți foarte bine

ü  În orice situație neplăcută legată de comunicarea online, vorbiți despre asta cu o persoană în care aveți încredere. Întotdeauna puteți comunica, confidențial, cu un consilier siguronline.md.

Sloganul Zilei Siguranței Online în 2019, propus de organizația internațională Safer Internet Day (SID), este „Împreună pentru un internet mai bun” (Together for a better internet). Susținătorii acestei inițiative, în fiecare an, la începutul lunii februarie se alătură campaniei prin acțiuni care stimulează vizibilitatea subiectului, creând resurse utile pentru copii, adolescenți, părinți, pedagogi și reprezentați ai comunității, încurajând utilizarea pozitivă și sigură a resurselor digitale. De-a lungul anilor, Ziua Siguranței Online a devenit un eveniment de reper în calendarul activităților dedicate siguranței online. Lansată în 2004, SID este marcată astăzi în cca 140 de țări din întreaga lume.