0%

Managerii de caz din cadrul echipelor multidisciplinare locale din domeniul protecției copilului, de pe întreg teritoriul țării, și-au consolidat capacitățile privind intervenția în cazuri de abuz sexual online asupra copilului.

În urma organizării a cinci ateliere, cei 109 participanți au dobândit o înțelegere mai profundă a gravității și extinderii abuzului sexual online asupra copiilor în Republica Moldova, iar sesiunile interactive au permis participanților să își perfecționeze abilitățile în gestionarea cazurilor de abuz, prin exerciții practice și simulări. De asemenea, specialiștii au învățat cum să abordeze specificul cazurilor de abuz sexual online și să aplice strategii eficiente în gestionarea acestor situații, dar și despre serviciile de suport disponibile pentru copii, ceea ce le va permite să ofere un sprijin mai adecvat și complet copiilor care au trecut printr-o experiență de abuz sexual online.

După sesiunile de instruire, participanții au menționat: „Nu am avut niciodată un caz de abuz sexual online, dar din ce am auzit am înțeles că riscuri online sunt multe și trebuie să fiu pregătită.”

„Copilul nu are nici o vină în abuzul sexual online – acesta este primul și cred că cel mai important lucru pe care noi trebuie să-l ținem minte.” „Ceea ce au spus copiii a confirmat încă odată pentru mine importanța intervenției corecte, ținând cont de interesul copilului.” „Pentru a trece peste această situație copilul are nevoie de suport și ajutor din partea mai multor specialiști, iar noi trebuie să putem să referim copilul la specialiștii de care acesta are nevoie.”

În cadrul exercițiului practic de a lucra în echipă pentru a dezvolta strategii și abilități specifice în gestionarea cazurilor de abuz sexual online asupra copilului, specialiștii au specificat că: „Unele cazuri ne pot lua prin surprindere și de aceea pentru mine a fost extrem de util să analizăm detaliat după structura: Cum să identificăm? Cum să ajutăm? și Ce trebuie să facem?”. „Structurarea acțiunilor inițiale ale managerului de caz este de mare folos atunci când nu ai mai avut așa cazuri și nu știi de la ce să începi.”

Cu deosebit interes participanții au discutat despre importanța unei intervenții inițiale corecte și eficiente în cazurile de abuz sexual online, analizând riscurile, dar și consecințele pentru procesul de investigație și penal. Despre cele aflate, ei au spus: „Să aflu cum funcționează poliția în astfel de cazuri m-a ajutat să analizez și posibilele acțiuni pe care ar trebui să le fac eu în astfel de situații.” „Dacă poliția nu va putea să pedepsească persoana, atunci copilul nu poate fi protejat în totalitate. Este important să-i ajutăm pe colegii din poliție sau cel puțin să nu-i încurcăm.”

Directoarea Programului Copii din cadrul Centrului Internațional „La Strada”, Veronica Maevschi,  a declarat că scopul atelierelor de instruire a fost consolidarea capacităților specialiștilor din echipele multidisciplinare locale din domeniul protecției copilului privind intervenția în cazuri de abuz sexual online. „Prin îmbunătățirea competențelor specialiștilor, copiii vor beneficia de intervenții mai prompte și adecvate în cazurile de abuz sexual online. Specialiștii instruiți vor putea interveni mai eficient, reducând riscul ca copiii să treacă din nou prin situații similare de abuz și vor fi mai bine protejați împotriva riscurilor asociate cu abuzul sexual online”, a subliniat Veronica Maevschi.

Amintim că, în perioada iunie – august, au fost organizate 5 ateliere pentru managerii de caz privind Răspunsul multidisciplinar în cazuri de abuz sexual online asupra copilului. La instruiri au participat 109 de specialiști de pe întreg teritoriul țării (asistenți sociali comunitari, specialiști în protecția copilului, specialiști în protecția victimelor violenței, psihologi din cadrul serviciilor teritoriale de asistență socială) care nemijlocit sunt responsabili de coordonarea asistenței și furnizării de servicii sociale pentru copilul care a trecut printr-o experiență de abuz sexual online.

Atelierele au fost organizate în cadrul proiectului UNICEF Moldova „Consolidarea mecanismului de prevenire și protecție a fetelor și băieților împotriva violenței sexuale în mediul online, inclusiv a violenței în bază de gen”, implementat de Centrul Internațional ,,La Strada’’ cu suportul financiar al KFW.