Copiii din „zona gri”
În ultimul trimestru al anului trecut, specialiștii La Strada au fost contactați de mai multe ori în legătură cu apariția pe rețelele sociale a conturilor scandaloase, unde copiii apar în ipostaze nud, creând și distribuind imagini nud, cu conotație erotică. Ulterior, problema a fost reconfirmată și pe parcursul campaniei de informare și sensibilizare pe care am implementat-o în lunile februarie-martie, în contextul Zilei Siguranței Online.
De când s-a instaurat pandemia, aceste cazuri s-au înmulțit. Specialiștii La Strada au analizat circumstanțele în care apar astfel de conturi de pe rețelele de socializare, cauzele unor astfel de comportamente ale copiilor și consecințele pe care le produc neglijarea sau abordarea incorectă a comportamentului sexualizat al unui minor în spațiul virtual.
La finele anului trecut, un pedagog ne-a sesizat în legătură cu reacțiile elevilor în timpul unei lecții. Copiii au găsit conturile de ,,fan page” ale unei fete care publica cu regularitate fotografii și video cu sine semi-dezgolită. Profesoara a observat atitudinile răutăcioase ale copiilor și comentariile urâte în adresa fetei și a solicitat ajutor specialiștilor La Strada pentru a putea gestiona corect reacțiile copiilor.
Datele colectate de Programul Copii ne arată că, frecvent, copiii care manifestă comportamente sexuale accentuate provin din familii social-vulnerabile sau nefuncționale, în care nu primesc suficientă atenție sau sunt abuzați. Copilul este neglijat de familie și părinți, iar în continuare, sub pretextul unui comportament dificil, este exclus treptat și din sistemul de educație. Iar dacă nici școala și nici sistemul medical nu remarcă la timp semnalele îngrijorătoare, riscurile pentru sănătatea copilului continuă să crească.
Din nefericire, Legislația RM nu vede un copil care trece printr-o experiență de hărțuire, bullying ori cyberbullying ca fiind în situație de risc. Pe de altă parte, anume acești copii sunt vulnerabili, trecând de la absenteism la abandon școlar, din cauza atitudinii colegilor și impactului emoțional lăsat de experiența pe care o trăiește online sau la școală. Hărțuirea neglijată de părinte, pedagog, psiholog, asistent social, poliție încurajează atitudinile de blamare și comportamentele agresive și denigratoare între copii.
De altfel, una dintre tendințele remarcate de reprezentanții Direcției de Investigații Infracțiuni Informatice este creșterea numărului de cazuri, în care adolescenți de 15 – 17 ani păstrează, distribuie, publică imagini cu minori în ipostaze sexuale explicite. Puțini părinți (și cu atât mai puțini adolescenți) știu că aceste acțiuni, aparent inofensive, constituie infracțiuni.
Imaginile cu conotație sexuală ale unui copil reprezintă o categorie distinctă de materiale, aflate la limita cadrului legal, în ,,zona gri”. Pe de-o parte, în Republica Moldova, aceste materiale nu sunt ilegale, iar publicarea lor nu poate fi considerată infracțiune decât prin prisma inviolabilității vieții private a copilului. Pe de altă parte, experiența internațională de combatere a abuzului și exploatării sexuale online a copiilor demonstrează că aceste imagini sunt stimuli puternici pentru abuzatori.
În unele state, imaginile ce exploatează copilul, care nu au caracter sexual explicit, însă îl prezintă într-o ipostază erotică au ajuns să fie incriminate de legislația penală și legislația națională în domeniul mass-media. În aceste state, combaterea exploatării sexuale a copilului pornește de la stabilirea unor definiții clare a ceea ce înseamnă abuz și exploatare sexuală a copilului și continuă cu proceduri standardizate aplicate la nivel internațional, în care sunt implicate și companiile private. În țara noastră, nu există nici măcar mecanisme reale de colaborare cu furnizorii de servicii Internet, care să-i motiveze să se implice pro-activ, să se autosesizeze, să aplice filtre eficiente în raport cu conținuturile care pun în pericol siguranța și viața copiilor.
Nu în ultimul rând, ne lipsește dramatic un nivel minim de înțelegere a locului și urmărilor pe care le pot provoca imaginile unui copil în ipostaze sexuale sugestive, accesibile în spațiul informațional public.
În ultimii 11 ani, de când furnizează servicii de asistență psihologică și juridică copiilor victime ale abuzului și exploatării sexuale, specialiștii ,,La Strada” au oferit suport informațional pentru 4962 copiii și au referit către servicii de asistență și organele de drept peste 100 de beneficiari, prezumate victime ale abuzului sexual online. Iar anul 2020 ne-a adus și un anti-record sumbru: pe platforma siguronline.md au fost raportate 55 de prezumate abuzuri sexuale online săvârșite asupra copiilor din țara noastră.