„Consimțământul e obligatoriu pentru orice facultate” - mesajul Campaniei Denim Day Moldova din acest an
De peste 30 de ani, în Europa şi în SUA, în ultima zi de miercuri a lunii aprilie, este marcată „Ziua Blugilor” (Denim Day Campaign), dedicată sensibilizării şi promovării toleranţei zero faţă de violenţa sexuală. În aprilie 2018, a fost organizată prima campanie de informare în Republica Moldova, la inițiativa Centrului Internațional „La Strada”. De atunci, anual, au loc campanii Denim Day Moldova de informare și sensibilizare despre violența sexuală față de femei și fete.
Scopul activităților din acest an este prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale în instituțiile de învățământ superior prin dezvoltarea Politicii de prevenire și combatere a fenomenului de hărțuire sexuală în mediul academic universitar și campusurile universitare, precum și organizarea acțiunilor de conștientizare, educare și responsabilizare, în vederea creării unui mediu academic sigur, respectuos și egal.
„Elementul principal al Zilei Blugilor 2025 este spotul video „(ne)Amintiri din studenție” care vrem să devină nu doar o colecție de povești despre viața de student, ci și despre umbrele care o însoțesc. Despre momentele în care un compliment s-a transformat într-o amenințare, o invitație a devenit presiune și un „nu” n-a fost luat în serios. Sunt întâmplări pe care mulți le-au trăit, dar puțini le-au spus cu voce tare. Aceasta este o încercare de a rupe tăcerea și de a da glas poveștilor care merită să fie auzite”, a menționat directoarea executivă a Centrului Internațional „La Strada”, Elena Botezatu.
„Mulți tineri cred că ceea ce li se întâmplă este normal, că așa funcționează relațiile în facultate. Dar consimțământul nu este optional și nici negociabil. El este obligatoriu pentru orice facultate, iar istoriile transmit exact acest mesaj”, a declarant Elena Botezatu.
Materialul video trage un semnal de alarmă asupra normalizării comportamentelor abuzive și a lipsei de informare privind consimțământul, în special, în perioada vulnerabilă a studenției. Eroii povestesc povești reale sau, mai bine spus, traume nespuse ale tinerilor care au fost marcați de experiențe de abuz sau hărțuire în timpul facultății.
Prin titlul „(ne)Amintiri din studenție”, este accentuată suferința din spatele tăcerii, acele „amintiri” despre care nu se vorbește, dar care au influențat viața celor care le-au trăit. Video integral îl puteți vizualiza aici: https://bit.ly/4iD7OmI
Campania Denim Day Moldova 2025 se va desfășura în perioada 30 aprilie – 16 mai și va include mai multe acțiuni de informare, sensibilizare și promovare a toleranței zero față de violența sexuală, în special, în cadrul instituțiilor de învățământ superior din țara noastră, despre care vom relata pe parcurs.
Astăzi, în mai multe universități din țară, lecțiile au început cu o prezentare a fenomenului hărțuirii sexuale, a formelor acestuia, precum și a serviciilor de raportare existente. Totodată, atât studenții, cât și profesorii au purtat blugi în semn de solidaritate cu victimele violenței sexuale, iar studenții Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova au elaborat un vox populi printre studenți despre cum disting ei hărțuirea de flirt și cum reacționează în aceste cazuri.
Istoricul zilei: Campania a fost iniţiată de o decizie a Curţii Supreme a Justiției din Italia, prin care a fost anulată o condamnare pe un caz de viol, care a declanșat o puternică reacție de protest din partea societății civile. În 1990, o tânără de 18 ani a fost luată de instructorul de şofaj, un bărbat căsătorit în vârstă de 45 de ani, pentru prima lecţie. El o duce pe un drum izolat, o scoate din maşină, îi scoate un picior din blugi şi o violează. Ameninţată cu moartea dacă spune cuiva, o face apoi să conducă maşina până acasă. În aceeaşi noapte, fata povesteşte părinţilor ce i s-a întâmplat. Ei o susţin şi pornesc o cauză penală. Făptuitorul este condamnat pentru viol şi pedepsit prin privaţiune de libertate. Dar atacă sentinţa şi cazul face tot parcursul până la Curtea Supremă de Justiţie a Italiei.
Astfel, în 1992, un judecător al Curții Supreme de Justiție decide să anuleze condamnarea argumentând că, din motiv ce victima purta blugi strâmți, aceasta ar fi trebuit să-l ajute pe violator să-i scoată blugii. În opinia judecătorului, acest fapt ar fi însemnat consimțământul victimei.
A doua zi, femeile din parlamentul italian au venit la serviciu purtând blugi, contrar protocolului vestimentar, în semn de solidaritate cu victima. Din acel an, se marchează „Ziua Blugilor” (Denim Day), inițiativă care se desfășoară în numeroase state din Europa și SUA în ultima zi de miercuri a lunii aprilie, ca simbol de protest împotriva atitudinilor eronate față de infracțiunile sexuale.
În aprilie 2018 o campanie de sensibilizare „Denim Day” a fost marcată în premieră în Republica Moldova, la inițiativa Centrului Internațional „La Strada”. Prin această inițiativă, „La Strada” invită autoritățile, factorii de decizie, comunitatea profesioniștilor din domeniu, tinerii, societatea civilă, în general, bărbați și femei, să ia o poziție publică, prin a îmbrăcă blugi în această zi, ca o manifestare a protestului împotriva concepțiilor eronate despre violența sexuală. În anul 2025 „Ziua Blugilor” este marcată la 30 aprilie.
Statistici: Pe parcursul anului 2024, la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete 0 8008 8008 au fost înregistrate 146 de apeluri, care vizează 82 cazuri de violență sexuală. Astfel, se atestă o creștere a apelurilor de 32% comparativ cu anul 2023 (110 apeluri) și reprezintă aproximativ triplu apelurilor comparativ cu anul 2022 (52 apeluri). Numărul de cazuri sesizate, la fel este în creștere comparativ cu ultimii 2 ani, 2024 – 82 de cazuri, 2023 – 64 de cazuri, iar 2022 – 31 de cazuri. Aproximativ 15% din numărul total de cazuri de violență sexuală sunt despre hărțuire.
Infracțiunile de natură sexuală continuă să rămână o categorie de fapte intime, despre care victimele nu doresc să vorbească. Doar 47 dintre cele 146 de apeluri înregistrate au fost primite de la victime. De cele mai multe ori apelează reprezentanții organelor de drept.
Potrivit Raportului anual al Inspectoratului General al Poliției (IGP), pe parcursul anului 2024, în Republica Moldova au fost înregistrate 558 de cazuri de infracțiuni legate de viața sexuală – cu 34 mai multe față de anul 2023. Dintre acestea, în 292 de cazuri este vorba de viol, față de 282 cazuri în 2023. Totodată, numărul de cazuri de violență sexuală a fost de 266, comparativ cu 242 în anul 2023.
Datele poliției mai arată că în cadrul activităților de urmărire penală și investigare a infracțiunilor, Poliția a reușit stabilirea autorilor pentru infracțiunile privind viața sexuală în proporție de 57,27%.
Materialul video „(ne)Amintiri din studenție” a fost realizat în cadrul campaniei „Consimțământul e obligatoriu pentru orice facultate”, organizată în contextul Denim Day Moldova 2025 de Centrul Internațional „La Strada”, în cadrul Programului pentru Egalitate de Gen și Incluziune (GEI) 2025–2027, administrat de KVINFO.