0%

Conferința națională dedicată copiilor în era digitală a abordat rolul educației în crearea unui mediu sigur online

Conferința națională dedicată copiilor în era digitală a abordat rolul educației în crearea unui mediu sigur online

Peste 100 de reprezentanți ai autorităților, experți în educație, cadre didactice, elevi, părinți, membri ai societății civile și parteneri din sectorul TIC s-au întrunit la Chișinău, în cadrul  Conferinței naționale  „Copii în era digitală: Cum transformăm educația pentru a răspunde noilor tendințe?”. În premieră, au fost desemnate la nivel național trei Școli - model în Siguranța Online și 10 Ambasadoare a Siguranței Online din rândul cadrelor didactice. 

Evenimentul dedicat siguranței online a copiilor a fost organizat sub egida Ministerului Educației și Cercetării în cadrul proiectului UNICEF Moldova: „Consolidarea mecanismului de prevenire și protecție a fetelor și băieților împotriva violenței sexuale în mediul online, inclusiv a violenței în bază de gen”, implementat de Centrul Internațional „La Strada” cu suportul financiar al Ministerului pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Republicii Federale Germania, prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare (KfW).

În deschiderea conferinței, directoarea executivă a Centrului Internațional „La Strada”, Elena Botezatu, a menționat că această conferință este o frumoasă tradiție. Vorbim despre prevenirea riscurilor hărțuiri copiilor în mediul online. Cel mai recent studiu realizat de Centrul Internațional „La Strada” arată că fiecare al doilea copil s-a confruntat cu experiențe neplăcute online în ultimele 2 luni. Aceste experiențe pot afecta modul în care copilul își construiește noile relații, se manifestă în societate, interacționează cu semenii săi la școală sau chiar reușita școlară. De aceea este important să prevenim. „Credem în puterea pe care o poate avea școala în acest sens și credem că doar împreună putem reuși să facem fiecare experiență a copiilor în mediul online una pozitivă”, a opinat Elena Botezatu. 

Secretara de Stat a Ministerului Educației și Cercetății, Valentina Olaru, a subliniat că în prezent educația prin instrumentele digitale are un nivel al calității mult mai ridicat, nivel greu de atins doar prin tehnici tradiționale. „Cu toate acestea trebuie să fim gata de provocări, să dezvoltăm și să învățăm împreună un comportament igienic în mediul online în urma căruia să ne simțim bine după navigarea Internetului”, a precizat Valentina Olaru. Potrivit ei,  conferința este un bun prilej de a vorbi despre planurile de viitor în acest sens și de a identifica soluții practice pentru asigurarea unui mediu digital fără pericole. 

Reprezentanta de Țară UNICEF, Maha Damaj a declarat că lecțiile pe care le învățăm în copilărie despre siguranța pe stradă erau despre a evita locurile întunecoase și de a evita să vorbim cu străinii. În lumea fizică acele riscuri erau concrete, locuri pe care le puteam vedea și evita, iar în cazul unui pericol iminent - comunitatea putea reduce pericolele existente. În lumea digitală granițele sunt neclare, iar copii sunt adesea singuri și fără sprijin imediat în fața hărțuirii online. 

„Această trecere de la riscurile vizibile din lumea reală la cele invizibile ale internetului necesită un nou tip de vigilență, un efort colectiv pentru a face satul digital global să fie la fel de sigur și solidar precum a fost cândva satul fizic”, este de părere Maha Damaj.

Primul panel al conferinței a reprezentat un spațiu deschis în care mai mulți copii și tineri din instituțiile de învățământ și de la centrele de tineret din țară au dezbătut subiectul implicării școlii în asigurarea unei experiențe digitale fără pericole. Tinerii și-au exprimat opiniile, viziunile și nevoile ce țin de navigarea sigură. Panelul și-a propus să sublinieze importanța colaborării între copii, educatori și specialiști în tehnologie pentru a crea un mediu online care nu doar să protejeze, ci și să educe.

La panelul „Siguranța copiilor online în procesul educațional: bune practici adoptate de instituțiile de învățământ” au fost explorate practicile naționale, lecțiile învățate și bunele experiențe adoptate de școlile din Republica Moldova pentru protejarea copiilor în mediul digital. S-a discutat despre implementarea Standardelor pentru protecția și siguranța copiilor/elevilor în mediul online, inițiativă care s-a extins treptat în tot mai multe instituții de învățământ. Acest panel a fost un bun  prilej de a analiza cum colaborarea dintre școală, familie și comunitate poate transforma spațiul digital într-un loc sigur pentru copii.

Panel trei a fost dedicat parteneriatului public-privat și cum tehnologiile susțin crearea unui mediu digital sigur. În cadrul discuțiilor, reprezentanții companiilor TIC din Republica Moldova au vorbit despre inițiative și bune practici de protecție a copiilor în mediul digital  prin soluții inovatoare și parteneriate eficiente cu instituțiile de învățământ și societatea civilă.

Panelul 4 și-a propus să fie un spațiu de discuții constructive, educative și încurajatoare prin care părinții, specialiștii și educatorii pot împărtăși perspective, soluții și experiențe practice cu scopul de a crea o comunitate mai bine informată și mai pregătită să răspundă provocărilor aduse de prezența tot mai frecventă a copiilor online.

Conferința națională „Copii în era digitală: Cum transformăm educația pentru a răspunde noilor tendințe?” a culminat cu desemnarea a trei Școli - model în Siguranța Online și 10 Ambasadoare a Siguranței Online din rândul cadrelor didactice.

Astfel, lideri în protecția copiilor în mediul digital au fost recunoscute 10 profesoare care au primit titlul de Ambasadoare a Siguranței Online. Acestea sunt: 

1. Tatiana Ceban, IPLT „Ștefan cel Mare”, satul Taraclia, raionul Căușeni

2. Natalia Constantinov - Postolachi, IPLT „Doroțcaia”, satul Doroțcaia, raionul Dubăsari

3. Iana Goncear, IP Gimnaziul Echimăuți, satul Echimăuți, raionul Rezina

4. Tatiana Boișteanu, Gimnaziul „Gheorghe Asachi", satul Cucoara, raionul Cahul

5. Mariana Cotoman, Liceul Teoretic Mălăiești, satul Mălăieștii Noi, raionul Criuleni

6. Galina Obletsova, IPLT ,,Principesa Natalia Dadiani”, mun. Chișinău

7. Ana Climișina, IPLT „Alexandr Puşkin", mun. Ungheni

8. Elena Frunza, IPLT „Mihai Stratulat”, satul Boșcana, raionul Criuleni

9. Regina Golovatiuc, IPLT „Ion Luca Caragiale”, mun. Orhei

10. Inga Mușinschi, satul Soltănești, raionul Nisporeni

Totodată, Liceul Teoretic  ,,Principesa Natalia Dadiani” din  municipiul Chișinău,  Gimnaziul "Gheorghe Asachi" din  satul Cucoara, raionul Cahul și Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu" din  municipiul Orhei au fost desemnate în calitate de Școală - model în Siguranța Online. Acestea s-au angajat să asigure un mediu digital sigur și responsabil pentru elevii săi, prin implementarea Standardelor pentru protecția și siguranța copiilor în mediul online.. În cadrul acestor școli, siguranța online este o prioritate, iar educația digitală reprezintă un element esențial al curriculumului.

Evenimentul a fost organizat sub egida Ministerului Educației și Cercetării în cadrul proiectului UNICEF Moldova: „Consolidarea mecanismului de prevenire și protecție a fetelor și băieților împotriva violenței sexuale în mediul online, inclusiv a violenței în bază de gen”, implementat de Centrul Internațional „La Strada” cu suportul financiar al Ministerului pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Republicii Federale Germania, prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare (KfW).

Totodată, cele două gale de premiere a Școlilor-model în Siguranța Online și a Ambasadoarelor Siguranței Online au fost susținute de compania de telecomunicații  MOLDTELECOM și companiile BTS PRO și ULTRA cunoscute pentru activitate în industria produselor electronice și soluțiilor tehnice inovatoare.