Concluziile și recomandările CEDAW, după cel de-al 6 –lea raport periodic pentru Republica Moldova
Comitetul ONU pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor CEDAW a făcut publice observațiile și concluziile pentru cel de-al al 6 –lea raport periodic pentru Republica Moldova.
Comitetul salută eforturile statului în domeniul de referință, dar vine și cu o serie de ingrijorări și recomandări pentru autoritățile statului. Principalele îngrijorări ale Comitetului se referă la:
- Accesul deficitar al femeilor la justiție. Cadrul legal actual decriminalizeaza formele usoare de violență în familie si restricționeaza accesul femeilor la justitia penală.
- Înțelegerea limitată de către statul nostru a măsurilor speciale provizorii și a modului în care acestea sunt utilizate pentru a obține egalitatea substanțială între femei și bărbați în toate domeniile în care femeile sunt subreprezentate sau defavorizate (Guvern, forțele de ordine, administrație publică, sectorul public și privat, dar nu numai).
- Prevalența înaltă a violenței în bază de gen împotriva femeilor, inclusiv violența în familie și violența economică și socială.
Spre exemplu, la punctul 25 din capitolul „Principalele domenii de îngrijorare și recomandări” ale raportului Comitetului CEDAW, regăsim lista de recomandări făcute Guvernului RM pentru domeniul „Trafic și exploatare a prostituției”. Sunt, în fond, aceleași recomandări cu care venea, pentru acest domeniu, La Strada Moldova în raportul alternativ prezentat către CEDAW la începutul acestui an:
- Intensificarea cooperării dintre autoritățile de aplicare a legii și serviciile sociale în identificarea victimelor diferitelor forme de trafic și referirea acestora către servicii corespunzătoare;
- Adoptarea proiectului Conceptului Mecanismului Național de Referire pentru protecția și asistența victimelor infracțiunilor (2020-2030) și consolidarea serviciilor de protecție și asistență accesibile pentru victime, inclusiv servicii medicale gratuite, consiliere psihologică și asistență juridică, adăposturi, programe de reabilitare și reintegrare, prin alocarea resurselor bugetare suficiente și cooperarea cu lucrătorii medicali și alți prestatori de servicii;
- Consolidarea capacităților și metodelor de investigare în bază de gen în cazurile de traffic investigate de poliție și alți reprezentanți ai ordinii de drept;
- Alocarea resurselor suficiente pentru acordarea unei compensații financiare victimelor violenței în familie, în baza Legii nr. 196/2016 și victimelor altor infracțiuni de violență în bază de gen, în temeiul Legii nr. 137/2016 privind reabilitarea victimelor infracțiunilor;
- Ratificarea Conventiei de la Istanbul.
Lista completă a recomandărilor Comitetului ONU pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor poate fi accesată aici.
Amintim că, la mijlocul lunii februarie, la Geneva a avut loc cea de a 75-a Sesiune a CEDAW- Comitetul ONU pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor. La reuniunea informală cu organizațiile neguvernamentale au participat mai multe organizații ale societății civile din țara noastră, printre care și La Strada Moldova.