Colaborare trilaterală: poliţia de frontieră, CCTP şi Centrul Internaţional „La Strada”
O serie de seminare cu tematica identificării cazurilor trafic de fiinţe umane şi măsuri operative de investigaţie s-au desfăşurat între 12 – 27 iunie curent pentru colaboratorii poliţiei de frontieră. Organizată de Centrul Internaţional „La Strada” în parteneriat cu Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane (CCTP), instruirea vizează inspectorii posturilor de control a trecerii frontierei de stat şi a devenit oportună ca urmare a reformei Ministerului Afacerilor Interne, din martie 2013, când în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei a fost creată poliţia de frontieră. În mandatul ei acum intră inclusiv identificarea cazurilor de migraţiune ilegală, trafic de fiinţe umane la frontieră, precum şi prevenirea şi combaterea acestor infracţiuni.
Primele instruiri au debutat la Aeroportul Internaţional din Chişinău, unde două grupe de participanţi s-au familiarizat cu mai multe subiecte ce ţin de procedurile de identificare a cazurilor de trafic de fiinţe umane şi specificul intervievării victimelor acestei infracţiuni. După ce au stabilit necesităţile în materie de instruire a colaboratorilor poliţiei de frontieră, Iuire Podarilov, vicedirector CCTP, le-a vorbit participanţilor la seminare despre schemele mai cunoscute ale reţelelor de traficanţi, despre procedura de identificare a cazurilor de trafic, despre profilul victimelor traficului de fiinţe umane şi nemijlocit identificarea acestora, iar Tatiana Buianina şi Svetlana Chintea, psihologi la Centrul Internaţional „La Strada”, s-au referit la abordarea potenţialelor victime, interviul cu potenţialele victime şi victimele ca atare ale traficului. Materia teoretică a fost consolidată şi cu exerciţii practice. Acelaşi itinerar tematic al instruirii a fost replicat şi pentru inspectorii posturilor de control de la Ungheni, Cahul, Ştefan Vodă şi Edineţ. În total au fost cuprinşi cu sesiunile de formare circa 150 de poliţişti de frontieră.
Perfecţionarea cunoştinţelor şi consolidarea capacităţilor profesionale constituie un imperativ în special în contextul liberalizării regimului de vize şi a semnării Acordului de Asociere Republica Moldova – UE. Estimările specialiştilor indică o creştere a intensităţii fluxului de cetăţeni care vor traversa hotarul, astfel că poliţia de frontieră trebuie să fie gata să facă faţă oricăror provocări. Altminteri, şi instruirile se desfăşoară într-o formulă acum mai nouă. Echipele de formatori s-au decis să îmbine bunele practici ale societăţii civile de prevenire a migraţiei ilegale şi traficului de fiinţe umane, de informare a potenţialilor migranţi în dificultate cu experienţa organelor de drept în vederea combaterii şi incriminării traficanţilor. Astfel, sesiunile de instruire de fapt constituie obiectul unei colaborări trilaterale, în cadrul căreia poliţia de frontieră va căpăta abilităţi de prevenire şi combatere a traficului de fiinţe umane, iar psihologii Centrului Internaţional „La Strada” vor interveni, în caz de necesitate, şi vor conlucra în echipă cu poliţia de frontieră la identificarea cazurilor de trafic direct la frontieră.
Se preconizează ca în cadrul aceleiaşi colaborări poliţia de frontieră va distribui ţintit materiale informaţionale persoanelor care se încadrează în profilul migrantului vulnerabil (atât pentru cetăţenii Republici Moldova ce pleacă pentru o perioadă de timp, cât şi pentru cetăţenii străini care vin în Moldova). Prin intermediul acestei acţiuni, dar şi cu sprijinul colaboratorilor din ambasade, consulate, Centrul Internaţional „La Strada” preconizează să informeze despre riscurile migraţiei ilegale şi a traficului de fiinţe umane circa 10.000 de persoane.
Instruirea a fost posibilă graţie sprijinului financiar al Ambasadei Olandei la Bucureşti şi al Fundaţiei OAK.