0%

Celebrăm Ziua Siguranței pe Internet 2015

Astăzi, 10 februarie, se marchează la nivel global, Ziua Siguranței pe Internet 2015 Safer Internet Day, ediția a XII-a. Ca urmare a succesului campaniei de anul trecut, genericul acestei ediții este același „Împreună să facem Internetul mai sigur!”.

Începând din 2004, anual, a II-a săptămână a lunii februarie, în peste 100 de țări ale lumii este consemnată Ziua pentru un internet mai sigur, în scopul promovării utilizării responsabile a tehnologiilor online și a telefoanelor mobile, în special de către copii și adolescenți, precum și conștientizarea și educarea acestora asupra pericolelor navigării nesupravegheate pe internet.
Coordonată la nivel european de rețeaua INSAFE (European Safer Internet Network) cu suportul Directoratului General pentru Media și Societatea Informatică al Comisiei Europene, Ziua Siguranței pe Internet a atins un grad global de participare, conștientizare și acoperire media, aflându-se în continuă creștere.

Sloganul evenimentului "Împreună, să facem Internetul mai sigur" ("Let’s create a better internet together") îndeamnă toți utilizatorii de internet - copii și tineri, părinți, profesori și educatori, reprezentanți ai industriei sectorului TIC (Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţii), politicieni și formatori de opinie, să conștientizeze aportul fiecăruia în crearea unui spațiu prietenos, valoros, non ofensiv atât copiilor cât și adulților.

Un internet mai sigur pentru copii
 - presupune promovarea informațiilor valoroase descoperite în mediul online, a programelor educaționale, a platformelor sau a altor resurse digitale, astfel încât Internetul să devină un spațiu al oportunităților, în care copiii să dobândească cunoștințe, să comunice, să-și dezvolte competențele și să-și valorifice potențialul intr-o maniera sigura.
Cunoașterea riscurilor spațiului virtual precum și raportarea conținuturilor dăunătoare și comportamentelor ilegale, în special materialele abuzive pentru copii și hărțuirea online, ține de responsabilitatea și cultura utilizatorilor.

Deși Republica Moldova nu este parte a reţelei europene, începând din anul 2012, se înaintează tot mai multe inițiative pentru consolidarea eforturilor în promovarea siguranței online.
Cu scopul de a preveni cazurile de abuz online asupra copiilor din Moldova și consolida cunoștințele despre utilizarea în siguranță a tehnologiilor informaționale de către copii, în 2013 a fost lansat portalul informativ www.siguronline.md , ce oferă cetățenilor, pe lângă informare și consiliere, un punct național de contact pentru raportarea conținuturilor dăunătoare și infracțiunilor legate de abuz și exploatare sexuală online a copiilor.
Pentru marcarea acestui eveniment au fost planificate o serie de activități. Vedeți aici Agenda activităților planificate.

Această zi, ne oferă oportunitatea de a sublinia, încă odată, necesitatea utilizării pozitive a tehnologiilor și explorarea rolului și aportului fiecăruia în susținerea transformării spațiului virtual într-un mediu mai sigur.


Spotul campaniei 2015