0%

“Bridging Sectors Against CSAM” - Forumul de la Bruxelles explorează soluții pentru protecția copiilor în mediul online

“Bridging Sectors Against CSAM” - Forumul de la Bruxelles explorează soluții pentru protecția copiilor în mediul online

Forumul anual dedicat siguranței copiilor în mediul online a avut loc recent, la Bruxelles. Reprezentanți din mai multe țări ai Serviciilor de raportare a materialelor de abuz sexual asupra copiilor (MASC), ai poliției, ai industriei TIC și organizațiilor internaționale în domeniu au dezbătut subiectul colaborării între sectoare pentru combaterea MASC (Bridging Sectors Against CSAM).

Serviciul național de raportare a materialelor de abuz sexual asupra copiilor din Republica Moldova a fost reprezentat de colega noastră, directoarea Programului Copii, Veronica Maevschi, dar și reprezentanți ai Asociației companiilor din sectorul TIC  și cei ai Centrului pentru combaterea crimelor cibernetice.

Scopul evenimentului a fost de a construi conexiuni extinse între sectoare pentru a lupta împotriva abuzului și exploatării sexuale a copiilor, iar discuțiile s-au axat pe implementarea unor tehnologii de detecție și filtrare a materialelor ilegale, precum și despre necesitatea consolidării legislației pentru a răspunde rapid noilor amenințări digitale. În cadrul dezbaterilor au fost identificate soluții fiabile pentru prevenirea și combaterea abuzului online asupra copiilor.

Forumul a fost dedicat inițiativelor și tehnologiilor din diverse sectoare, cu un accent pe schimbul de date și informații. Participanții au făcut schimb de opinii despre:

  • Importanța comunicării intersectoriale în lupta împotriva crimelor digitale comise împotriva copiilor;
  • Rolul Schemei Universale de Clasificare, proiectului CPORT și publicației Global CSAM Legislative Overview în combaterea materialelor de abuz sexual asupra copiilor. Aceste instrumente facilitează schimbul eficient de date și informații între diferite sectoare și țări, asigurând o abordare coordonată și rapidă în detectarea și eliminarea MASC;
  • Provocările cu care se confruntă organelle de drept și schimbul de bune practice cu poliția din Norvegia, care a prezentat măsurile proactive pe care le întreprinde, cum ar fi creșterea prezenței online a ofițerilor de poliție, monitorizarea site-urilor, oferirea resurselor pentru potențialii abuzatori cu scopul de a preveni comportamentele abuzive;
  • Măsurile întreprinse de organizații internaționale în combaterea traficului online și a exploatării copiilor, ca cartografierea site-urilor web, dezvoltarea indicatorilor cheie de alertă pentru identificarea cazurilor de exploatare, suport în crearea unei hărți interactive care evidențiază soluțiile tehnologice pentru combaterea traficului și abuzului asupra copiilor în mediul online, precum și elaborarea unui raport despre rolul AI generativ în trafic, care oferă informații valoroase despre noile amenințări.

De asemenea, la eveniment  s-a discutat despre una dintre cele mai stringente provocări în domeniul protecției copiilor în mediul online -  utilizarea inteligenței artificiale în crearea materialelor de abuz sexual asupra copiilor (MASC). Avansul rapid al tehnologiilor AI, inclusiv utilizarea chatbot-urilor, a evidențiat modul în care infractorii exploatează aceste inovații pentru a viza copiii.

Paneliștii au subliniat necesitatea urgentă de a implementa o legislație armonizată la nivelul UE, pentru a asigura o abordare unificată și eficientă în combaterea acestui fenomen la nivelul tuturor statelor membre.

Forumul s-a încheiat cu prezentarea inițiativei INTERPOL de a crea lista domeniilor web care difuzează materiale severe de abuz sexual asupra copiilor. Lista IWOL (Interpol Worst of List) poate fi utilizată de furnizorii de servicii de internet pentru a bloca accesul la aceste site-uri.

Concluzia principală a reuniunii a subliniat necesitatea unei abordări integrate, care să includă utilizarea tehnologiei, îmbunătățirea legislației și o colaborare strânsă între sectoare, pentru prevenirea și combaterea abuzului sexual asupra copiilor în mediul online. Unitatea și coordonarea acțiunilor la nivel european sunt esențiale pentru a asigura protecția copiilor și a elimina materialele de abuz sexual din spațiul digital.

Forumul dedicat siguranței copiilor în mediul online este organizat anual de către INHOPE - International Association of Internet Hotlines. Amintim că, Centrul Internațional „La Strada Moldova” este membru al acestei rețele internaționale din aprilie 2023.