0%

Atelier de lucru privind combaterea traficului de ființe umane (TFU) pentru Comisiile teritoriale în contextul Zilei mondiale împotriva TFU

„Identificarea cazurilor de trafic de ființe umane în contextul fluxurilor migratorii mixte. Riscuri și vulnerabilități ale refugiaților și persoanelor strămutate  în contextul războiului din Ucraina” a fost tema unui atelier de lucru pentru membrii Comisiilor teritoriale pentru combaterea traficului de ființe umane din teritoriu.

Evenimentul face parte dintr-o suită de 5 ateliere regionale, organizate în contextul marcării, la data de 30 iulie, a Zilei mondiale împotriva traficului de persoane și este organizat de AO Centrul Internațional „La Strada” în parteneriat cu Cancelaria de Stat, în cadrul proiectului ,,Prevenirea și răspunsul față de vulnerabilitățile refugiaților la abuz și exploatare în Republica Moldova”, implementat cu suportul War Child Holland.

Scopul manifestării e de a capacita comisiile teritoriale în vederea realizării sarcinilor sale în domeniul prevenirii și combaterii TFU la nivel local, prin furnizarea informațiilor actualizate pentru a putea răspunde prompt și corespunzător riscurilor la care pot fi expuse persoanele strămutate.

Prezenți la inaugurarea oficială, organizatorii, dar și reprezentanții în țara noastră a structurilor internaționale de combatere a TFU au adresat mesaje de salut:

Elena Botezatu: directoare executivă a Centrului Internațional „La Strada” Moldova: „Anul acesta, având în vedere fluxul enorm de persoane strămutate din Ucraina în RM, dar și vulnerabilitatea acestora în fața diferitor forme de abuz, organizația pe care îl reprezint și-a focusat toate eforturile în vederea diminuării riscurilor și provocarilor TFU privind refugiații ucraineni. Acest prim eveniment, dintr-o agendă amplă de manifestări cu ocazia Zilei Mondiale de combatere a TFU, organizat de noi în colaborare cu Cancelaria de Stat și participarea Comisiilor de nivel local, vine din dorința de a oferi un răspuns categoric de combatere a TFU la orice nivel, dar și consolidarea tuturor puterilor pentru a oferi resursele și suportul corespunzător contextului și noilor provocări.”

Ana Antonova, reprezentantă a Organizației Internaționale pentru Migrație în Moldova, „Organizația Internațională pentru Migrație activează în RM din anul 2000. Ne implicăm în cazurile de combatere a TFU aici, dar și pe plan internațional.Oferim suport Guvernului, autorităților publice locale, ONG-urilor, dar și celor care se confruntă cu acest fenomen și aceasta înseamnă peste 3000 de persoane ajutate aici în ultimii 22 de ani.

Riscurile TFU sporesc în cazul unei crize, cauzate de război în cazul dat și se întețesc când criza durează.

Rolul oamenilor de la nivel local, implicați în acest proces este unul crucial, întrucât de la Chișinău este mai greu să vezi ce se întâmplă în regiuni. Sprijinul nostru în teritoriu se face prin dvs., stimați membri ai Comisiilor locale și această manifestare face posibilă revitalizarea comunicării noastre.”

Martina Bogdeva, reprezentantă UNHCR,Agenția ONU pentru Refugiați: „Conform statisticilor guvernamentale, în prezent peste 87 mii de cetățeni ucraineni se află pe teritoriul Republicii Moldova și mai mult de jumătate de milion au traversat frontiera țării noastre. TFU sunt facilitate de fluxul de oameni care circulă. Misiunea noastră e să prevenim aceste cazuri. Faptul că numărul cazurilor de trafic și abuz raportat este mic, nu înseamnă că au dispărut. Înseamnă  prevenire și vigilență pe măsură, prin informare, consolidare a capacităților.

Localizarea este foarte importantă în astfel de cazuri. Noi trebuie să ne asigurăm că acțiunile de prevenire și răspuns sunt implementare și prind rădăcini și la nivel local, în comunitățile unde sunt cazați refugiații.

Sunt opt stații de asistență a refugiaților la moment pe întreg teritoriul RM și, pe măsură ce numărul de refugiați și necesitatea de asistență primară descrește, acestea vor fi transformate în centre comunitare, pe care membrii Comisiilor locale le vor putea folosi pentru organizarea de manifestări de informare și sensibilizare.” 

Ulterior, în cadrul atelierului, participanții au fost familiarizați cu conținutul Raportului Național de realizare a politicii de prevenire și combatere a traficului de ființe umane pentru anul 2021; aspecte ale politicilor naționale în domeniul protecției sociale a cetățenilor străini – victime ale infracțiunilor, inclusiv persoanelor traficate; constatările Raportului de analiză a cadrului normativ și a practicii de prestare a serviciilor, care vizează (re)integrarea socială a victimelor traficului de ființe umane în Republica Moldova; eforturile Guvernului privind răspunsul coordonat la criza umanitară; starea fenomenului traficului de ființe umane în Republica Moldova și disponibilitatea de a face față noilor provocări, inclusiv celor ce țin de controlul frontierei de stat și combaterea migrației ilegale în contextul conflictului armat în Ucraina, precum și aspecte legale și proceduri privind angajarea refugiatilor, migranților și cetățenilor străini la muncă în Republica Moldova.

Dosar CI „La Strada. Moldova”: În anul 2021, de către instituțiile statului au fost identificate și instrumentate 357 de cazuri TFU, dintre care 335  victime - adulți și 22 copii.

Moldova este țară de origine a victimelor TFU, iar exploatarea prin muncă prevalează, printre victime fiind mai mulți  bărbați (215), cazurile vizând în mare parte țările UE. 

În cazul copiilor prevalează fetele (21). Geografic, în cazul copiilor cetățeni ai RM supuși traficului, prevalează Federația Rusă.