Abuzul și exploatarea sexuală online a copiilor, analizate de judecători, procurori, asistenți judiciari și consultanți ai procurorilor
Fenomenul infracțional de abuz și exploatare sexuală online a copiilor a fost analizat de către judecători, procurori, asistenți judiciari și consultanți ai procurorilor din mai multe regiuni ale țării, în cadrul unui curs de instruire.
La cele două sesiuni de instruire desfășurate în luna octombrie - noiembrie au participat peste 60 de profesioniști din domeniul de drept și judiciar care au abordat metodele de investigare și judecare a infracțiunilor cu caracter sexual comise asupra copiilor prin intermediul tehnologiilor informaționale, în contextul dezvoltării digitale rapide și a accesibilității sporite la mediul online. Colaborarea strânsă între acești profesioniști este esențială pentru a răspunde eficient amenințărilor din mediul online și pentru a crea un sistem judiciar capabil să protejeze copiii în fața noilor forme de abuz.
În deschiderea evenimentelor, directoarea Programului Copii din cadrul Centrului Internațional „La Strada”, Veronica Maevschi, a menționat importanța unei abordări proactive în crearea unui mediu sigur online pentru copii, lucru care este posibil printr-o colaborare strânsă între specialiști și instituții, precum și prin consolidarea eforturilor comune pentru prevenirea și combaterea abuzurilor.
Potrivit ei, evoluția rapidă a tehnologiilor informaționale, deși oferă oportunități extraordinare, aduce cu sine și riscuri semnificative, mai ales pentru cei mai vulnerabili dintre noi – copiii. „Din păcate, abuzatorii exploatează acest ritm alert de dezvoltare pentru a-și adapta metodele, ceea ce face ca amenințările din mediul online să fie într-o continuă schimbare. În aceste condiții, este esențial să ne consolidăm cunoștințele și să acționăm împreună, într-un mod coordonat, pentru a preveni și combate astfel de abuzuri”, a spus Veronica Maevschi.
Participanții, la rândul lor, s-au arătat foarte interesați de subiectul abordat și au specificat că acest tip de infracțiuni se constată mai greu, există mai puțini specialiști pregătiți și materiale de instruire. „Este un curs interesant și util, care ne ajută să fim într-un pas cu evoluțiile tehnologiilor informaționale. Este foarte important ca în cazurile de abuz să poți acționa operativ, să fii într-un pas cu abuzatorii sau chiar să anticipezi pașii acestora”, consideră profesioniștii. „Informațiile detaliate despre comportamentele riscante, consecințele asupra victimelor și stereotipurile întâlnite în rândul specialiștilor mi-au oferit perspective esențiale pentru identificarea și abordarea acestor situații în activitatea mea profesională.”
Pe parcursul zilelor de instruire, aceștia au discutat despre vulnerabilitatea copiilor la abuzul și exploatarea sexuală online, au vorbit despre particularitățile infracțiunilor din această categorie, au analizat lacunele cadrului normativ național care reglementează fenomenul criminalității informatice și au abordat activitatea de investigare proactivă și reactivă, esențială pentru combaterea acestor infracțiuni, cât și specificul urmăririi penale și judecării cauzelor penale privind aceste infracțiuni.
Subiecte aparte au constituit profilul, motivația și comportamentul agresorilor, precum și reglementările internaționale privind protecția copiilor împotriva abuzului sexual online. Totodată, participanților li s-au prezentat date factuale despre frecvența acestor infracțiuni și despre comportamentele de risc ale copiilor în mediul digital.
Evenimentul a fost organizat de Centrul internațional „La Strada” în colaborare cu Institutul Național de Justiție în cadrul proiectului UNICEF „Consolidarea mecanismului de prevenire și protecție a fetelor și băieților împotriva violenței sexuale în mediul online, inclusiv a violenței în bază de gen”, cu suportul financiar al KFW.