Articole

Înapoi
Declarații

Vocile copiilor abuzați în instituții de tip rezidențial au fost, în sfârșit, auzite și de justiția moldovenească

Ziua de 12 septembrie 2018 va rămâne în istoria comunității specializate în protecția drepturilor copiilor ca pagină de aur. Este pentru prima dată, de când există statul Republica Moldova, când vocile copiilor beneficiari ai instituțiilor de tip rezidențial au ajuns, într-adevăr, să fie auzite.

De-a lungul anilor, foștii angajați, discipoli și absolvenți ai internatelor și altor instituții de tip rezidențial au sesizat de nenumărate ori organele de resort. Au fost depuse plângeri și au fost raportate cazuri de abuz și exploatare sexuală, trafic de copii; cazuri care erau cunoscute și facilitate de administrație, inclusiv cu implicarea cetățenilor străini. Însă aceste plângeri au rămas să se prăfuiască și să se dizolve printre foarte multe justificări și rapoarte ale variilor „comisii de control”.

„Au fost mediatizate zeci de cazuri și investigații jurnalistice despre abuzuri sexuale asupra copiilor, dar nu am înregistrat reacții asemănătoare deciziei instanței pe cazul Sandler. Urma, în cel mai bun caz, un răspuns oficial despre anumite controale efectuate, care nu au depistat nimic grav și subiectul se epuiza. Dar ieri, într-un final atât de mult așteptat, acuzațiile s-au materializat într-o condamnare reală. Este adevărat că dosarul Sandler poate fi atacat în instanțele supreme de judecată și că deciziile finale ar putea fi altele. Sperăm totuși că anume acest caz va mobiliza justiția moldovenească să dea un răspuns prompt la orice semnale de violența asupra copiilor din instituțiile rezidențiale, desfășurând adevărate investigații, în interesul copiilor”, a spus Ana Revenco, Directoare Executivă „La Strada”.

Parcursul acestui dosar nu a fost deloc ușor, dar abordarea centrată pe interesul copilului, răspunsul coordonat şi complex, cu atragerea unei echipe mixte, specializate, formate din polițiști, procurori, avocați și psihologi, au dus la un rezultat firesc, singurul rezultat acceptabil pentru un stat de drept.

Mulțumim tuturor specialiștilor care au dat dovadă de profesionalism înalt şi perseverență. Avocații şi psihologii „La Strada” oferă în continuare servicii specializate în cazurile de abuz şi exploatare sexuală a copiilor, inclusiv în mediul online. Dacă cunoașteți astfel de cazuri - oricine ați fi, profesor, vecin, rudă - încurajați-i pe cei vizați sau ajutați-i să acceseze aceste servicii. Cereţi „AJUTOR” pe portalul siguronline.md sau sunaţi la Telefonul Copilului 116 111.

 

Telefoane de încredere