Articole

Înapoi
Activitate

Relația caldă cu părintele şi gândirea critică corelează cu rezilienţa copilului faţă de riscurile online

Interzicerea accesului la Internet nu este o soluţie, nici programele de control parental nu-l protejează pe copil sută la sută. Dar pot s-o facă discuţiile permanente cu copilul despre activităţile lui online și stabilirea unor reguli de siguranță eficiente. Aceasta este viziunea pe care o promovează echipa specialiștilor SigurOnline.

Principalul scop al activităților pe care le organizăm pentru adulți este să discutăm cu părinții grijile pe care le au în raport cu educarea comportamentelor sigure ale copiilor în spaţiul virtual și să modelăm atitudinile legate de siguranța lor în mediul online.

La seminare, de exemplu, informăm despre comportamentele riscante ale copiilor pe internet, iar conținuturile sunt ajustate la specificul vârstei și intereselor copiilor pe care îi au în grijă părinții și îngrijitorii cu care ne întâlnim.

Despre timpul petrecut online, jocurile potrivite vârstei și accesarea conţinuturilor dăunătoare discutăm cu părintii copiilor din treapta primară. Una dintre cele mai răspândite dificultăţi cu care se confruntă acești părinți este legată de crearea obiceiului sănătos de gestionare a timpului petrecut în fața ecranelor. Fiecare părinte cu copil de vârstă școlară mică știe ce înseamnă să cauți mijlocul de aur sau să faci față rugăminților insistente de genul „încă 5 min, te rog!" sau „acuși închid, încă puțin".

Cu părinţii adolescenţilor abordăm interesul sporit al copiilor pentru reţelele sociale și riscurile derivate din socializarea cu alţi utilizatori, crearea și distribuirea conținuturilor de fotografii și video. 

Angela Palancean, specialistă în siguranța copiilor online, La Strada Moldova: „Dacă am încerca să conturăm niște portrete ale acestor părinți, am identifica cel puțin 2 tipaje. Unii, care încearcă cu tot dinadinsul să „țină situaţia sub control". Ei susţin că știu totul despre copilul lor: unde, cu cine și despre ce discută online. Ba mai mult, au acces la conturile copiilor de pe rețelele de socializare. Alţii se simt descurajaţi pentru că au pierdut controlul și nu mai pot gestiona relația cu adolescentul, așa cum a fost până nu demult. Așa că au renunțat și nu știu practic nimic despre viața copilului lor pe net”.

Tot mai mulţi părinti ne întreabă dacă organizăm asemenea discuţii și cu copiii sau dacă, în scoală, se predau ore despre siguranţa online. Interesul apare sau din dorința de a-și scoate de pe umeri obligaţia de a mai vorbi cu copilul despre asta, sau, dimpotrivă, pentru a consolida mesajele de precauție în mintea copilului.

Pe parcursul anului 2019, am reușit să organizăm 17 de seminare la care au luat parte 350 de părinți din școlile și gimnaziile din țara noastră. De fiecare dată, am ajuns acolo la invitația pedagogilor sau administrației școlii-gazdă. Din acest motiv, nu ne-am limitat la activități din Chișinău, dar am mers în satele și orașele din țară, atât de departe, cât am putut ajunge: la nord - Soroca, Donduseni, Râşcani, în Centrul țării - Hânceşti, Rezina, Orhei, Teleneşti, și la Sud – în Cantemir și Basarabeasca.

 

Rămânem, ca și până acum, la un click distanță de părinţi, ori de câte ori au nevoie de consilieri online sau informații utile pe care le actualizăm constant la rubrica „părinți” a platformei siguronline.md. Totuși, schimbul viu de experiențe bune sau eșecuri - de ce nu-ale părinților rămân o necesitate. Așa construim, încetul cu încetul, o comunitate și o platformă de suport, încredere, inspirație și motivație pentru părinții preocupați de comportamentele sănătoase și sigure ale copiilor în mediul online.

Vă invităm să urmăriți pagina Siguronline.md pentru a fi la curent cu următoarele activități pe care le planificăm pentru părinți și adulții responsabili de îngrijirea și educarea copiilor.

 

 

Telefoane de încredere