Articole

Înapoi
Activitate

Conferința cadrelor didactice din comunitatea INTERSECȚIE a ajuns la cea de-a 4 ediție

Centrul Internațional „La Strada”, în parteneriat cu Ministerului Educației și Cercetării au desfășurat conferința „Siguranța online a copilului și parteneriatul școală – familie”. Evenimentul a întrunit (offline și online) peste 100 de cadre didactice din ciclul de învățământ primar și gimnazial din toată țara.

Despre rolul parteneriatului școală – elev – părinte/tutore au vorbit pedagogi cu experiență vastă în domeniu. Fiecare a venit cu propria viziune despre cum pot folosi copiii și adolescenții resursele online, într-un mod sigur, util și creativ. 

Am ajuns la etapa în care putem dezvolta nu doar competențele și abilitățile copilului, dar și pe cele ale părinților, întrucât cei din urmă joacă rolul-cheie în educația despre siguranța online. Conferința dată reprezintă o ocazie de a afla despre experiențele colegilor noștri, de a ne inspira, de a afla modele, abordări și perspective noi de eficientizare a parteneriatului școală-familie, a spus Elena BOTEZATU, Directoare executivă a Centrului Internațional „La Strada”.

Siguranța copiilor online, dar și offline, este una dintre prioritățile Ministerului Educației și Cercetării, fapt consolidat de aprobarea și pilotarea Standardelor pentru protecția și siguranța copiilor, elevilor în mediul online. În urma discuțiilor cu instituțiile-pilot pentru implimentarea acestor standarde, am ajuns la concluzia că este necesar să asigurăm un schimb de bune practici cu privire la parteneriatul școală-familie și conferința dată reprezintă oportunitatea potrivită”, a menționat Angela PRISĂCARU, Consultantă principală a Direcției Învățământ General a Ministerului Educației și Cercetării.

Specialistele „La Strada” le-au vorbit pedagogilor despre perspectiva școlii prietenoase copilului, despre cum se pot implica părinții gestionarea riscurilor în mediul online și despre impactul reacțiilor persoanelor din cercul de încredere al copilului la relatările despre abuz. Subiectele au fost puse în discuție de Victoria GRIBINEȚ, specialistă în siguranța online; Cristina DELIU, managera activității educaționale și Olesea CIUCIU, psihologă au abordat subiectul siguranței online a copiilor din

La rândul lor, învățătoarele și învățătorii care promovează activ siguranța online și-au împărtășit experiențele din instituțiile în care activează. Cu practici bune în colaborarea lor cu părinții au venit Natalia CONSTANTINOV – POSTOLACHI, Coordonatoare Siguranța Online, IPLT Doroțcaia, raionul Dubăsari și Cristina SAVCA, profesoară IP gimnaziul Cârnățenii Noi, raionul Căușeni. Printre inițiativele pedagogilor, a fost menționată și „Școala părinților” la tema siguranței online, din cadrul Liceului Teoretic Doroțcaia. 

Ediția din acest an a unit, prin pasiunea pentru educația copiilor, pedagogi de pe ambele maluri ale Prutului. Claudia OPRESCU, Manageră a programului siguranță în mediul online, Salvați Copiii România, a relatat despre activitățile realizate în cadrul proiectului „Ora de net” - un program european unic în România, care promovează utilizarea Internetului de către copii și adolescenți, într-un mod care să sprijine dezvoltarea armonioasă a acestora.

Conferința s-a încheiat cu un panel de discuții interactive și cu promisiunea că tot ce este mai important și valoros să fie împărtășit în „zona sigură online” abia urmează.

 

 

 

Telefoane de încredere