Articole

Înapoi
Activitate

Procurorii și judecătorii sunt instruiți pe aspecte privind abuzul online al minorilor

Peste 20 de procurori și judecători din raioanele Soroca, Strășeni, Orhei, Drochia, Edineț, Dondușeni și municipiile Chișinău și Bălți au participat, în perioada 11-12 aprilie curent, la școala tematică de primăvară ,,Metodici și tactici de investigare și examinare a cauzelor privind infracțiunile cu caracter sexual comise prin intermediul tehnologiilor informaționale. Aspecte privind abuzul online al minorilor”.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Internațional ,,La Strada” în cadrul proiectului ,,Consolidarea capacității Republicii Moldova de contracarare a abuzului și exploatării sexuale online”, cu susținerea Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.

În deschiderea evenimentului, directoarea executivă a Centrului „La Strada”, Elena Botezatu a menționat că programul de instruire are drept scop dezvoltarea competențelor profesioniștilor în domeniu pentru o mai bună investigare și examinare a cauzelor de abuz și exploatare sexuală online a copiilor. De asemenea, în urma discuțiilor vor fi formulate recomandări de îmbunătățire a cadrului legal național privind fenomenul infracțional de abuz și exploatare sexuală a copiilor, facilitat de tehnologiile informaționale.

Tradițional, Centrul Internațional „La Strada” organizează două școli tematice anuale. Școala tematică de primăvară curentă a fost orgnizată în parteneriat cu Institutul Național al Justiției, a întrunit profesioniști în domeniul justiției și a abordat diverse particularități ale infracțiunilor din categoria abuzului și exploatării sexuale online a copiilor.

Astfel, participanții s-au familiarizat cu aspectele fenomenului violenței online a copiilor, inclusiv, vulnerabilitatea minorilor la abuzul sexual și exploatarea online, au analizat profilul, motivația și comportamentul agresorilor, precum și reglementările internaționale şi interne privind protecția copiilor împotriva abuzului sexual online etc. Alte subiecte abordate s-au referit la răspunsul judiciar la cauzele de abuz și exploatare sexuală online și activitatea de investigații specifică acestor categorii de infracțiuni.

În anul 2022, peste 1200 de copii care s-au confruntat cu diverse situații neplăcute în mediul online s-au adresat consultantului pe platforma www.siguronline.md, care oferă servicii de informare, ghidare, suport emoțional și referire, la necesitate, către serviciile de asistență psihologică și juridică gratuită pentru copiii care au suferit de pe urma unui abuz sexual în mediul online.

 

 

 

 

 

 

Telefoane de încredere