Articole

Înapoi
Activitate

Măsuri de reducere a vulnerabilității fetelor față de violența din spațiul digital, discutate cu membrii Consiliilor pentru protecția drepturilor copilului

120 de specialiști din domeniul protecției drepturilor copilului au participat, în perioada 30 noiembrie – 9 decembrie curent, la atelierele regionale, cu tematica „Măsuri de reducere a vulnerabilității fetelor față de violența din spațiul digital”. Cele trei ateliere au fost organizate de Cancelaria de Stat, în cadrul campaniei informaționale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”.

Participanții au examinat cazurile de violență împotriva copiilor, care au avut loc în spațiul digital, împreună cu specialiștii din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Afacerilor Interne, reprezentanții Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică și a Serviciului telefonic gratuit „Telefonul Copilului -116111”. De asemenea, la discuții au participat membrii Consiliilor raionale, municipale și locale pentru protecția drepturilor copilului, inclusiv secretarii organelor consultative.

Astfel, s-a abordat specificul serviciilor de asistență și protecție pentru copiii victime a violenței în spațiul digital, iar participanții au făcut cunoștință cu recomandările de intervenție în cazurile comise cu utilizarea tehnologiilor informaționale și de comunicare. În acest context, au fost accentuate măsurile de identificare a cazurilor de violență în spațiul digital, raportare și răspuns prompt, centrat pe asigurarea principiului interesului superior al copilului.

Menționăm, studiile realizate în Republica Moldova despre siguranța online atestă ulizarea Internetului tot mai mult, fetele, în special, fiind expuse diferitor riscuri. Acest fenomen indică necesitatea dezvoltării unor acțiuni complexe privind implicarea instuțiilor de învățământ, dar și a familiei, inclusiv, a sectorului asociav, în informarea și crearea competențelor care să-i ajute să adopte un comportament responsabil, să navigheze fără riscuri și să semnaleze cazurile de abuz.

Evenimentele au fost organizate în colaborare cu Centrul Internațional „La Strada”.

Telefoane de încredere