Articole

Înapoi
Activitate

Azi am ales să vin la INTERSECȚIE

 

„Știți, am refuzat 3 evenimente pentru ziua de azi. Aș fi putut să merg la fiecare dintre ele, dar am ales să vin la INTERSECȚIE. Mi-a fost atât de dor de voi!”

Ei, cum să nu te topești și să nu răstorni și munții, dacă e nevoie, după asemenea destăinuiri, făcute de pedagogii din #ZonaSiguraOnline?

Așa începea dimineața zilei de 30 noiembrie, când, după o pauză de câteva luni bune, trecute de la ultimul offline, ne-am revăzut cu învățători din toată țara, să discutăm despre comportamentele copiilor în mediul online.

Genericul celei de-a doua ediții a Conferinței Naționale a Învățătorilor și Profesorilor din comunitatea INTERSECȚIE a fost: Riscul accesării conținuturilor cu caracter sexual de către copiii de vârsta școlară mică. Un subiect delicat, dar cu atât mai interesant și util pentru pedagogi, cu cât, după cum ne-au spus tot ei, nu e deloc ușor să găsești informație utilă și calitativă despre gestionarea unor astfel de situații de către pedagog. Cu atât mai puțin- instrumente testate și adaptate lucrului în clasă cu copiii.

Probabil, din acest motiv sala a fost arhiplină, întrebările – foarte calitative, iar răspunsurile… răspunsurile formatorilor au generat noi întrebări în rândul participanților. Și asta ne bucură. Înseamnă că avem o comunitate de învățători pentru care misiunea pe care și-o asumă nu se suspendă la oră fixă, când își termină orele de clasă. Și mai înseamnă că avem planuri pentru următorul offline…

Am abordat cu cei aproape 70 de dascăli de clase primare din zeci de localități ale Moldovei subiecte legate de implicarea și rolul pedagogului într-un moment sensibil din dezvoltare psiho-emoțională a copiilor de astăzi. Specialiștii SigurOnline au vorbit despre:

  • Cum și de ce accesează copiii pe Internet conținuturi cu caracter sexual
  • Cum gestionăm aceste situații, când le accesează din întâmplare? Ce facem atunci când copiii sunt interesați de materiale cu caracter sexual? Ce stă în spatele acestui interes? Ce-i motivează să producă fotografii și video cu conținut sexualizat?
  • Care e „codul de conduită” a pedagogului în astfel de situații?
  • Semne și indicatori care vorbesc despre expunerea copilului la materiale cu caracter sexual
  • Sugestii și sfaturi pentru discuția cu copilul și părintele
  • Activități interactive în sala de clasă
  • și, bineînțeles, multe exemple și studii de caz, inspirate din dosarele gestionate de Echipa de Asistență a Copilului

Acest eveniment însă nu ar fi avut loc, fără sprijinul și implicarea valoroase ale partenerilor noștri de încredere - Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al RM și Ambasada Franței la Chișinău.

În acest reportaj am adunat frânturi de emoții și impresii ale participanților la conferința din 30 noiembrie.

Programul INTERSECȚIE vine să susţină sistemul educaţional în promovarea siguranţei online a copiilor, cu scopul de a preveni supunerea la riscuri în mediul online. Ceea ce nedorim este ca fiecare instituţie de învăţământ să fie o zonă sigură online pentru fiecare copil, unde profesorii sunt echipaţi cu cunoștinţe, abilităţi și instrumente de lucru, iar elevii își dezvoltă gândirea critică, utilizând resursele internetului responsabil și de o manieră pozitivă.

Totodată, conferințele INTERSECȚIE au menirea de a-i ajuta pe pedagogi în pregătirea și echiparea cu material didactic pentru desfășurarea campaniei din contextul Zilei Europene pentru Siguranța Online, care se desfășoară anual, la începutul lunii februarie.

Telefoane de încredere