Articole

Înapoi
Informativ

Trăiești în frică ACASĂ? Cere ajutor! Aici te auzim. Și te credem.

Pentru mulți dintre noi, casa este locul în care ne simțim în siguranță. Cheia care se rotește în lacătul ușii ar trebui să trezească doar sentimente de fericire – a venit acasă el, soțul, iubitul, tata, fratele.

Dar sunt și case unde sunetul ușii care se deschide stârnește frică, neliniște, disperare.

 

DACĂ NU TE SIMȚI ÎN SIGURANȚĂ ÎN CASA TA, DACĂ AI NEVOIE DE AJUTOR:           

  • Sună la orice oră din zi sau noapte la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete 0 8008 8008. Pentru apeluri de peste hotare, formează + 373 22 24 06 24.
  • Poți suna de la orice telefon fix sau mobil și e GRATUIT pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
  • Fii sigură, discuția va rămâne confidențială și, dacă vrei, consiliera îți va păstra anonimatul.

 

 

CUM TE POATE AJUTA TELEFONUL DE ÎNCREDERE?

Poți beneficia de mai multe servicii GRATUITE:

Informare și orientare – consilierii noștri îți vor spune ce drepturi ai și te vor ghida spre serviciile de care poți beneficia

Consiliere de suport – aici poți să spui tot ce simți. Noi nu judecăm pe nimeni. Noi ştim să ascultăm şi să te auzim.

Consiliere juridică primară – vei afla care sunt drepturile tale şi ce prevede legislația pentru soluționarea problemei cu care te confrunți

Asistență juridică gratuită – avocatul nostru te poate ajuta să-ți aperi drepturile şi interesele în instanța de judecată

Consiliere psihologică individualăpsihologul te va ajuta să depășești situația de impas și problemele de natură emoțională. Iar dacă va fi necesar, va elabora și un raport de evaluare psihologică.

 

Dacă îți faci griji pentru o prietenă, rudă sau o altă femeie care suferă de violență în familie, a trăit un abuz sexual sau se află într-o relație toxică:

 

  • Ascult-o. Este important să știe că violenţa nu este vina ei. Agresorul este întotdeauna de vină, el alege să acționeze astfel.
  • Menține ZILNIC legătura cu ea, află cum se simte, ce fac copiii și dacă au nevoie de ceva.
  • Nu oferi sfaturi sau rețete de viață. Rămâi disponibil(ă) pentru a te putea contacta la nevoie.
  • Ai răbdare să ia propriile decizii. În relația pe care o are, nu ea este cea care ia decizii, așa că va avea nevoie de ceva timp. S-ar putea să nu fie încă gata să rupă relația.
  • Identificați împreunămetoda cea mai sigură și comodă de comunicare – telefon, SMS-uri sau mesaje online.
  • Ajut-o să întocmească un plan de siguranță.Este important să ne amintim că îl cunoaște pe făptaș mai bine decât oricine, de aceea este important să îi respectăm dorințele.
  • Identificați un CUVÂNT-PAROLĂcare să fie utilizat în caz de pericol. Fie că vorbiți la telefon sau prin mesaje, acesta va da STARTUL unei intervenții din afară.
  • Solicită permisiunea ei de a acționa!
  • Ai grijă de tine. Siguranța ta este la fel de importantă. Nu este cazul să-i vorbești agresorului despre comportamentul lui, pentru că acest lucru ar putea provoca o escaladare a violenței, generând un pericol suplimentar.
  • Încurajeaz-o să sune la 112 în caz de urgență sau să apeleze 0 8008 8008 – serviciu gratuit, creat special pentru femeile care suferă de violență în familie și violență sexuală. Ambele servicii activează 24/24.

 

Telefoane de încredere